Читај ми!

Истрага против Орића, очекује се потерница

Против Насера Орића и још четири осумњичена Тужилаштво за ратне злочине води истрагу због сумње да су починили ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје. С обзиром на то да је Орић недоступан правосудним органима Србије, очекује се да ће за њим бити расписана потерница.

Тужилаштво за ратне злочине води истрагу против Насера Орића и још четири осумњичена да су 12. јула 1992. године починили ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје, Доњи Поточари, у општини Сребреница, саопштено је из Тужилаштва.

Орићу и осталима ставља се на терет да су том приликом убили девет цивила српске националности.

С обзиром на то да је Орић недоступан правосудним органима Србије, очекује се да ће за њим бити расписана потерница.

У саопштењу се истиче да је Тужилаштво 4. августа 2011. године, на основу кривичне пријаве МУП-а Србије, поднело Одељењу за ратне злочине захтев за спровођење истраге, а да је истрага покренута 9. децембра 2011. године.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић разговарао је са главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем о могућности да се на основу Протокола о сарадњи у прогону осумњичених за ратне злочине, злочине против човечности и злочин геноцида, размене информације и докази у овом предмету, иако је истрага започела знатно пре потписивања Протокола, као и да овакви догађаји не могу да угрозе сарадњу двају тужилаштава, напомиње се у саопштењу.

Након ступања на снагу одредаба Закона о кривичном поступку о тужилачкој истрази, у јануару 2012. године, истрагу води Тужилаштво уместо истражног судије.

Орић: Власти БиХ криве за истрагу

Насер Орић је рекао да је у процесу пред Трибуналом у Хагу правоснажно ослобођен одговорности за злочине над Србима у Подрињу, поручујући да институције треба да раде свој посао.

"Када год затреба, ударе по звучним именима. У време док у Хагу два највећа крволока - Ратко Младић и Радован Караџић, један другог бране, па уместо да о томе јављају сви медији, они њима потуре причу о мени. И сад се прича о Насеру Орићу, Хакији Мехољићу, а не прича се о крволоцима Младићу и Караџићу", пренели су сарајевски портали Орићеву изјаву. 

Орић тврди да истрага против њега "не може бити случајна", и да за то нису, како је рекао, "криви Срби, србијански лобији и службе", већ власти БиХ.

Орић тврди да је вест о потерници против њега пласирана "уз помоћ домаћих издајника", с циљем да се "направи баланс за 1995. годину, иако се зна да је то неизводљиво".

"Ја се на Србе не љутим. Људи знају шта је држава и боре се за своју државу и грађане, за разлику од наших", рекао је Орић.

Орић сматра да ће га Србија и Република Српска "прогањати док је жив".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије