Читај ми!

Пожар у Прохору Пчињском

У манастиру Прохор Пчињски избио пожар у делу познатом као Краљев конак, сазнаје РТС. Изгорела кровна конструкција на конаку. Нема повређених.

Пожар који је јутрос избио у делу комплекса зграда око манастира Свети Прохор Пчињски, познат као Краљев конак је угашен, а ватрогасци дежурају на терену, рекао је портпарол Полицијске управе у Врању Драган Стаменковић.

Полиција је РТС-у потврдила да је изгорео кров конака у коме монаси спавају. Изгорео је део конака и комплетна кровна конструкција од око 400 метара квадратних. 

У тренутку пожара у конаку је било педесетак монаха и верника због обележавања Светог Саве. Сви су на време евакуисани и није било повређених.

Пожар је захватио и други конак у коме је изгорела столарија, а манастирска црква је неоштећена.  

Пожар је гасило 19 ватрогасаца из Врања, Бујановца, Сурдулице и Трговишта. Манастир има хидратантну мрежу, али она није била у функцији и то је отежало гашење пожара. На терену су за сваки случај биле и екипе Хитне помоћи. Узрок пожара није познат. 

Прошле године, обележена је стота годишњица изградње Краљевог конака.

По окончању Кумановске битке, 1912. године, краљ Петар Први Ослободилац почео је градњу великог конака у северозападном углу порте, на месту такозваних Нешиних зграда, одмах до главне капије.

Манастир Свети Прохор Пчињски налази се на шумовитим обронцима планине Козјак, на левој обали реке Пчиње, у близини села Кленике, четрдесетак километара јужно од Врања.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије