Коначна пресуда Шаиновићу у четвртак

Николи Шаиновићу и генералима Небојши Павковићу, Владимиру Лазаревићу и Сретену Лукићу Трибунал у Хагу ће у четвртак изрећи коначне пресуде по оптужници за злочине над Албанцима.

Хашки трибунал изрећи ће у четвртак, 23. јануара, коначну пресуду Николи Шаиновићу и генералима Небојши Павковићу, Владимиру Лазаревићу и Сретену Лукићу по оптужници за злочине над косовским Албанцима 1999. године.

Првостепеном пресудом, Трибунал је, 29. фебруара 2009, неправоснажно осудио Шаиновића (64) и генерале Павковића (66) и Лукића (57) на по 22 године затвора. Шаиновић је 1999. био потпредседник Владе СРЈ; Павковић командант Треће армије Војске Југославије, а Лукић начелник штаба МУП-а на Косову.

Генерал Лазаревић (63), тадашњи командант Приштинског корпуса ВЈ, неправоснажно је осуђен на 15 година затвора. 

Сви су на пресуде уложили жалбу. Током жалбене расправе, у марту ове године, тражили су да буду ослобођени, насупрот Тужилаштву које је захтевало да им казне буду "значајно повећане".

Негирајући одговорност за злочине на Косову, четворица осуђених тврдили су, у жалбеном поступку, да су на Косову деловала законито, у одбрани земље од терористичке ОВК, која је настојала да отцепи Покрајину, и истовремене агресије НАТО-а из ваздуха.

Шаиновић, Павковић и Лукић су првостепеном пресудом означени као кључни учесници "у заједничком злочиначком подухвату" насилног протеривања стотина хиљада албанских цивила са Косова од марта до јуна 1999, чији је циљ била, како је наведено, "промена етничке равнотеже ради задрзавања српске контроле" над Покрајином.

Они су проглашени кривим по свих пет тачака оптужнице - за присилно премештање, депортације, убиства и прогон албанског становништва са Косова.

За помагање и подржавање депортације и присилног премештања, проглашен је кривим генерал Лазаревић.

У првостепеном поступку, за иста кривична дела као Лазаревић, био је на 15 година затвора осуђен и бивши начелник Генералштаба ВЈ Драгољуб Ојданић (71). У оквиру нагодбе, одбрана и Тужилаштво накнадно су повукли уложене жалбе, а генерал Ојданић је летос, после две трећине издржане казне, пуштен на слободу.

Милана Милутиновића, који је 1999. био председник Србије, Трибунал је после првостепеног процеса ослободио оптужби за злочине на Косову. 

Шаиновић је у притвору Трибунала од пролећа 2002. када се добровољно предао. Генерали Павковић, Лазаревић и Лукић добровољно су се предали суду 2005.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије