Петровић: Нисам знао за стрељања

Сведок одбране Миле Петровић негирао је на суђењу Радовану Караџићу да је убио шесеторицу заробљених Муслимана, и да је знао за масовно стрељање после пада Сребренице у јулу 1995. године.

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, сведок одбране Миле Петровић негирао је да је, после пада Сребренице, у јулу 1995, као војни полицајац убио шесторицу Муслимана који су се предали.

Петровића је, у ранијем сведочењу против Караџића, за тај злочин оптужио његов тадашњи претпостављени Момир Николић.

"Не могу, људи моји, рећи да сам ја то учинио, кад нисам. Зна то Момир Николић, само се прави да не зна", изјавио је Петровић.

Николић је, у сведочењу против Караџића, испричао да је Петровић, 13. јула 1995, у селу Коњевић Поље убио шесторицу Муслимана који су им се претходно предали, док су се у украденом оклопном транспортеру Унпрофора возили из правца Братунца.

По Николићевом исказу, Петровић му је рекао да је заробљенике побио из освете за смрт свога брата.

Петровић је, међутим, у данашњем исказу рекао да то није истина. Није негирао да је са Николићем и својим командиром Мирком Јанковићем био у оклопном транспортеру, али је тврдио да су, као заробљенике, узели двојицу Муслимана, које су затим одвели у Коњевић Поље и придружили их осталима.

"Зато ја сведочим овде јавно, да ме сви виде и Муслимани и Срби. Ако нађу да сам ошамарио једног војника и Србина и Муслимана, некажњо одмах нека ме стрељају. Он је рекао да ја осветим брата, како ћу га осветити кад ни дан-данас не знам ко ми је убио брата", посведочио је Петровић.

Момир Николић (56), који је био официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, пред Трибуналом је 2003. године признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице, а затим је осуђен на 20 година затвора.

Сведочио је на више суђења против оптужених за геноцид у Сребреници.

Караџића (68), оптужница такође терети за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца, у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту енклаву, која је била под заштитом УН. Караџић је тада био председник РС и врховни командант њених оружаних снага.

Потврђујући да је био у пратњи конвоја којим је ВРС хиљаде заробљеника из Сребренице, 14. јула 1995, била пребацила на локације у околину Зворника, Петровић је изјавио да није знао да ће Муслимани тамо бити стрељани.

У унакрсном испитивању, на сугестију тужитељке Мелисе Пак (Мелиша) да је заробљенике отпратио до школе у Ораховцу, где је, по оптужници, ВРС истог дана стрељала око 1.000 Муслимана, Петровић је одговорио да ни данас не зна која је то локација била.

Превезли смо те људе тамо, они су изашли из аутобуса, ушли у ту школу с десне стране пута. Кад су ушли у школу, ми се вратили.

После тога како ћу знати, нико и не зна, ко мени говори... Ако је нешто и било, планови се не говоре војницима, нити ја знам о томе, рекао је Петровић.

За масовна убиства Муслимана, како је казао, чуо је касније из медија.

Упитан да ли је знао за операцију ископавања масовних гробница, коју је у септембру и октобру 1995, ВРС спровела да би тела жртава из Сребренице сакрила на неприступачним локацијама и прикрила трагове злочина, сведок је одговорио негативно.

На инсистирање тужитељке да су камиони са телима пролазили кроз центар Братунца, Петровић је изјавио: "Нисам знао ни за то, то сам чуо после пар дана од других који су били тамо".

Одбрану пред Трибуналом, Караџић ће наставити идуће недеље. Оптужница га терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво