Читај ми!

Обрадовић: Хрватска тужба неодржива

Хрватска неће успети у својим оптужбама против Србије, каже вође Српског правног тима у процесу по тужбама Србије и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу Саша Обрадовић. Циљ српског тима је да предочи чињенице о злочинима над Србима у рату у Хрватској, истиче Обрадовић.

Вођа српског правног тима у судском процесу по тужбама Србије и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу Саша Обрадовић, уверен је у неодрживост хрватског тужбеног захтева и сматра да Хрватска неће успети у својим оптужбама.

Обрадовић је у изјави за РТВ изјавио да је циљ нашег тима да се што боље припреми и да чињенице о злочинима над Србима у рату у Хрватској, још једном предочи међународној стручној јавности. Истакао је да је уверен у неодрживост хрватског тужбеног захтева.

"Поуздано могу рећи да Хрватска неће успети са својим тужбеним захтевом. А што се тиче нашег контратужбеног захтева, не бих ширио претерани оптимизам. Али оно што је јесте циљ нашег правног тима јесте да злочини који су извршени према српском народу током оружаног сукоба у Хрватској, пре свега у операцији 'Олуја' још једном буду изнети пред међународну стручну јавност", изјавио је Обрадовић.

"Ми верујемо да су злочини у операцији 'Олуја' најтежи који су се догодили у том рату, а суд ће већ одредити каква је његова правна квалификација", рекао је Обрадовић.

Што се тиче повлачења тужбе, рекао је да је то "ексклузивно политичко питање и да је задатак правног тима што боља припрема за предстојећу расправу", а да је на владама две државе доношење одлука о повлачењу тужби.

Судски процес по тужбама Србије и Хрватске за геноцид почеће 3. марта у Међународном суду правде у Хагу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије