Читај ми!

Случај Жута кућа, завршена истрага

Тим специјалног тужиоца ЕУ Клинта Вилијамсона окончао истрагу и очекују се оптужнице против бивших најзначајнијих команданата ОВК, пише приштински "Експрес". Оптужнице се очекују у неколико наредних месеци.

Неколико најзначајнијих команданата бивше Ослободилачке војске Косова (ОВК) биће наредних месеци оптужено због злочина о којима је истрагу водио специјални тим Клинта Вилијамсона, пише приштински дневник Експрес.

Истрага је окончана и Клинт Вилијамсон је већ написао извештај, у којем се, наводи приштински дневник, налази довољно доказа за подизање оптужница.

Специјални тим истражилаца, назван "Тим Марти" по известиоцу Савета Европе Дику Мартију, наводно је истрагом дошао до доказа да је међу одговорнима и један од чланова Главног штаба некадашње ОВК.

Осим члана главног штаба оптужени ће бити и локални команданти ОВК, пише лист, наводећи да "Вилијамсонов тим није успео да открије локације на којима су сахрањена тела отетих Срба".

Тим Клинта Вилијамсон се није бавио само истрагом навода о трговини органима киднапованих и потом убијених Срба, већ и ширим везама шефова ОВК са организованим криминалом.

За сада се, међутим, не помиње ни једно име, али је Њујоркер у мају прошле године као главног организатора читавог низа криминалних радњи означио Сабита Геција, "Великог газду" приштинске мафије и једног од бивших команданата ОВК.

Геци је 2011. године осуђен на 15 година затвора због ратних злочина почињених против цивила у два логора на северу Албаније.

Подизање оптужнице против Геција уследило је свега неколико седмица након што је косовску политичку сцену из темеља потресао извештај Дика Мартија, који је у име Савета Европе истраживао наводе о злочинима ОВК током и после рата, укључујући и трговину органима отетих Срба.

Геци је један од оснивача ОВК, сарадник Хашима Тачија, и човек који годинама слови за шефа мафије о чему сведочи и његов ратни надимак "Биг бос" или "Велики газда". Осуђен је 2001. године на пет година затвора због изнуђивања новца.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара