Читај ми!

Ћурувија, дуго чекана истина

Данас је држава положила веома важана испит, рекао министар правде Никола Селаковић, коментаришући хапшење осумњичених за убиство Славка Ћурувије. Уредница "Политике" Љиљана Смајловић оцењује да је случај могао бити решен раније и истиче важну улогу медија у том процесу.

Привођењем осумњичених за убиство новинара Славка Ћурувије држава је положила важан испит, оценио је Министар правде Никола Селаковић, док је уредница Политике Љиљана Смајловић истакла важну улогу медија у притиску на власт у решавању случаја. 

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Гостујући у емисији Око на РТС-у, Љиљана Смајловић је рекла да се много људи зарицало да ће убице Ђурувије бити кажњене и да су се њене колеге и она осећали беспомоћно што нису имали довољно снаге да притисну власт.

Смајловићева нема утисак су новинари успели да постиде те људе, јер су се власти лако смењивале и свака нова "демократска гарнитура" је налазила разне разлоге и изговоре. 

"Мени се чинило да смо морали да чинимо све што можемо да властима живот буде неподвношљив, ако не раде на расветљавању тог убиства", истакла је Смајловићева.

Рекла је да осећа мешавину дугогодишњих фрустрација и стид због тога што толико дуго живи у Србији "за коју смо желели да се боримо у слободној и демократској средини заједно са Славком Ћурувијом, а нисмо могли да испунимо то осећање".

"Откако сам постала члан Комисије чинило ми се да је погрешно да се чека заштићени сведок", поручила је Смајловићева, која је и председница УНС-а.

Истакла је да јој се чини да су људи који су били укључени у убитво Ђурувије имали договор да не проговарају ни о чему, и да су мислили да им власт неће моћи ништа ако не проговоре.

"Ја сам врло задовољна данас и бићу још задовољнија када се све расплете и када се истрага доведе до краја. Када се једном крене људи почну да говоре. То је као у новинарском истраживању", рекла је Љиљана Смајловић.

Истакла је да су се поред имена људи који су данас ухапшени, спомињала још нека.

"Дошла сам у посед неких исказа криминалаца, који су саслушавани после убиства Ђинђића, у којима се помињала улога 'земског клана' у убиству Ћурувије. Очигледно је да је ово могло да буде решено много пре и ја сам и задовољна и тужна истовремено", рекла је Смајловићева.

"Држава положила важан испит" 

Говорећи у истој емисији, министар Никола Селаковић је оценио да је, поред кључног сведока, недостајало "више рада, посвећености, много више видљиве суштинске озбиљности" државе да се случај реши.

"Ово је дан када је држава положила веома важана испит", поручио је Селаковић, наводећи да је убиство Славка Ћурувије симболичан злочин, јер је држава овој посао урадила изузетно озбиљно.

"Да сте само могли да видите реалкцију новинара када је тужилац Радисавевић споменуо име Улемека Легије", навео је Селаковић.

Министар Селаковић је замолио новинаре да сачекају да се истрага заврши и да престану да се "бламирају" погрешним наводима, док је Смајловићева оценила да је боље да медији објаве и нешто погрешно, јер је "важно да се настави притисак медија".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара