Читај ми!

Обрадовићу умањена казна

Вођа "Образа" Младен Обрадовић правоснажно осуђен на четири месеца кућног затвора због ширења расне и друге дискриминације пред отказану "Параду поноса" у септембру 2009. Првостепеном одлуком Обрадовић добио осам месеци затвора.

Апелациони суду у Београду правоснажно је осудио на четири месеца кућног затвора вођу "Образа" Младена Обрадовића због ширења расне и друге дискриминације пред отказану Параду поноса у септембру 2009. године.

Том одлуком суд је преиначио првостепену пресуду Првог основног суда у Београду из септембра прошле године и Обрадовићу преполовио казну од осам месеци затвора.

Првом пресудом, коју је раније укинуо Апелациони суд, Обрадовић је био осуђен на 10 месеци затвора.

По налазу Апелационог суда приликом доношења одлуке о врсти и висини кривичне санкције првостепени суд је правилно утврдио све околности које утичу да казна буде мања или већа, али је неадекватан значај дао утврђеним олакшавајућим околностима, наводи се у образложењу пресуде објављене на сајту тог суда.

Апелациони суд је закључио да ће се казном од четири месеца кућног затвора у потпуности остварити сврха кажњавања и изрицања кривичних санкција, посебно ценећи чињеницу да је Обрадовић студент, као и његове породичне прилике (жена и дете).

Обрадовић је осуђен јер је од 13. до 20. септембра 2009. године, као секретар Удружења грађана "Отчаствени покрет - Образ", ширио и представљао идеје које заговарају дискриминацију засновану на личном својству - сексуалној оријентацији и насиљу против припадника ЛГБТ популације (лезбејке, гејеве, бисексуалце и трансродне особе).

На тај начин се како се наводи у пресуди, залагао за спречавање и остваривање њихових права на окупљање и изражавање ставова.

Организовао је писање графита претеће садржине "Чекамо вас" и на свом рачунару израђивао пропагандни материјал - огласе, плакате, флајере, налепнице, у вези са учесницима скупа "Парада поноса".

У свом календару је обележио план активности под називом "деловање", а које се односи на исписивање графита, израду налепница, први проглас, други проглас, звање нових људи, а затим у средствима јавног информисања давао изјаве претеће и увредљиве садржине за припаднике ЛГБТ популације.

Његовој организацији "Образ" је 2012. године, одлуком Уставног суда Србије, забрањена делатност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара