Читај ми!

Одбрана тражи заштиту за Младића

Одбрана Ратка Младића упутила је захтев Претресном већу Хашког трибунала да заштити оптуженог у вези са одлуком суда да он буде позван да сведочи против Радована Караџића.

Одбрана бившег команданта Војске Републике Српске (РС) Ратка Младића упутила је захтев Претресном већу Хашког трибунала да заштити оптуженог у вези са одлуком суда да Младић буде позван да сведочи, под претњом казном, у процесу против некадашњег председника РС Радована Караџића.

Хашки трибунал саопштио је 11. децембра прошле године да је Претресно веће одобрило захтев Караџића да Младић буде позван да принудно сведочи у процесу против њега.

У саопштењу које је Хашки трибунал објавио, наводи се да је Младићева одбрана затражила од Претресног већа да наложи да сведочење Младића у процесу против Караџића не буде принудно, док одбрана не уложи жалбу на одлуку од 11. децембра и док Младић не буде подвргнут лекарском прегледу.

Младићева одбрана је, у захтеву који је јуче достављен Претресном већу, затражила да Младића прегледају медицински стручњаци како би се утврдило да ли је он способан да сведочи и колико би принудно сведочење било ризично по његово здравље, стоји у саопштењу.

Одбрана Младића, такође, тражи да Претресно веће одобри да жалба на одлуку од 11. децембра буде хитно уложена, тако да Жалбено веће може да донесе одлуку, наводи се у саопштењу.

Претресно веће је, у одлуци од 11. децембра, подсетило да, према Правилу 54, може да наложи упућивање позива на сведочење под претњом казном када је то "потребно у циљу истраге или припреме расправе", а као последње средство, и оценило да је Караџић задовољио потребне критеријуме да се Младић позове да сведочи.

Караџић је 18. априла прошле године том већу поднео захтев да се Младић позове да сведочи у процесу против њега на основу Правила 54 Правилника Трибунала, и навео да је већ покушао да од Младића добије добровољни пристанак да сведочи, али да је он то одбио.

Како је Караџић навео у захтеву, очекује се да ће Младић сведочити о томе да здружени злочиначки подухвати наведени у оптужници против бившег председника РС никада нису постојали и да Младић никада није обавестио Караџића, ни усмено ни писано, да ће "заробљеници из Сребренице бити, да су или да су били погубљени".

Између осталог, Младић би, према Караџићевом захтеву, требало да сведочи и о томе да током многобројних разговора и састанака њих двојица никада нису договарала нити планирала протеривање муслимана нити Хрвата из области под српском контролом, саопштио је у децембру Хашки трибунал.

Караџић сматра да је потребно да Младић сведочи како би се оповргле тврдње Тужилаштва да је Караџић имао "бројне изворе из којих је могао да сазна за погубљење заробљеника из Сребренице", укључујући Младића, као и тврдње Тужилаштва да је између њих двојице постојао план да се почине злочини наведени у оптужници.

Младић је 14. маја прошле године поднео поверљиви одговор на Караџићев захтев, у којем се позива на Статут Трибунала према којем један оптуженик не треба да буде "приморан да сведочи против себе самог или да призна кривицу", и подсећа да постоји сличност између његове и оптужнице против Караџића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара