Читај ми!

Судским процесом до истине о геноциду

Спор између Србије и Хрватске о геноциду треба решити пред Међународним судом правде, истакли су учесници скупа "Спор између Србије и Хрватске пред Међународним судом правде о геноциду" уз став да Србија не би требало да повуче тужбу.

Судски процес између Србије и Хрватске пред Међународним судом правде требало би да омогући да се дође до истине, истакли су данас учесници скупа "Спор између Србије и Хрватске пред Међународним судом правде о геноциду".

 

Већина учесника се залажило да се, без обзира на све, тужба против Хрватске не повлачи, а директор ''Веритаса" Саво Штрбац сматра да је то решено питање и да "нема повлачења тужби".

"Теоретски је то могуће, али били би неозбиљни и Србија и Хрватска када би сада, када је цео апарат Међународног суда правде стављен у функцију, дошло до повлачења и нагодбе'', рекао је Штрбац.

Он је поновио да се већ сада зна распоред - када је ко на реду да сведочи, када су завршене речи, а да би пресуда требало да буде донета до краја 2014. године.

Штрбац је истакао да постоје три могућности - да Суд након спроведене главне расправе утврди да је било обостраног геноцида, да је било једностраног геноцида или да га уопште није било.

Према његовим речима, многи познаваоци прилика сматрају да је најобјективнија трећа солуција - да геноцида није било ни са једне ни са друге стране.

''Нормално је да правни тим Србије сматра да ћемо успети да докажемо да је геноцид почињен над Србима из Крајине у време, током и након операције 'Олуја', с обзиром на број мртвих, протераних и спречавање повратка и сву имовину која им је уништена'', рекао је Штрбац.

Ако Суд, ипак, закључи да није било геноцида ни са једне ни са друге стране, Штрбац сматра да ће за Србе бити позитивно и ако се одговори на питање шта је онда тачно било када, како је рекао, протерате више од 400.000 људи, побијете више од 7.000, уништите им сву имовину и спречавате повратак 18 година по завршетку рата.

Функционерка Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић рекла је да се и она залаже да се, без обзира на све, тужба против Хрватске не повлачи.

Напомињући да су ослобођени за ратне злочине хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач, она је навела да ипак очекује да ће истина доћи на видало.

''Ово је једини пут, без обзира на све наше сумње и стрепње које с право можемо да имамо", рекла је Рашковић Ивић.

И доктор Момчило Диклић из Инстинтута за европске студије каже да је против повлачења тужбе.

''Сматрам да судска парница не би смела бити у функцији раздвајања или погоршавања односа између Срба и Хрвата, већ управо у функцији да се они измире'', рекао је Диклић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара