Читај ми!

Хашки рачун, Хрватска потрошила највише

За подршку оптуженима пред Трибуналом у Хагу, земље некадашње Југославије дале више од 40 милиона евра државног новца. Предњачи Хрватска са око 28 милиона евра, а Србија је дала 1,7 милиона евра. Македонија потрошила 9,8 милиона евра.

Земље некадашње Југославије потрошиле су више од 40 милиона евра државног новца на подршку оптуженима за ратне злочине пред Трибуналом у Хагу, показују резултати истраживања Балканске истраживачке мреже (БИРН).

Подаци до којих је дошао БИРН показују да је Србија од 2004. до 2013. године потрошила 1,7 милиона евра на приватне трошкове и докторске рачуне оптужених, као и на путне трошкове њихових породица.

БИРН у истраживању тврди и да су од 26 оптуженика, за које тренутно плаћа Београд, 18 босански Срби са држављанством Србије, укључујући генерала Ратка Младића.

Званични подаци показују да је Република Српска за подршку оптуженима за ратне злочине у Хашком трибуналу издвојила 640.000, а Хрватска 28.145.610 евра, али је из приватног фонда у тој земљи уплаћен најмање још 1,1 милион евра.

Према подацима у које је БИРН имао увид, Хрватска је потрошила више од 28 милиона евра само на трошкове одбране тројице генерала - Анте Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака.

Хрватска, како се наводи, није желела да открива више од своте од 28 милиона евра потрошених на одбрану генерала, а приватни фонд "Задужбина за истину о Домовинском рату", основан да помогне генералима, није објавио финансије, иако је један од његових заговарача изјавио да је током прве године рада сакупљен 1,1 милион евра.

БИРН наводи и да Федерација БиХ није издвојила ништа за помоћ бошњачким или хрватским оптуженицима.

Резултати истраживања показују да је Македонија од 2006. до 2013. године за наведену сврху издвојила 9,5 милиона евра на одбрану, подршку и лобирање за бившег министра унутрашњих послова Љубета Бошкоског и полицајца Јохана Тарчуловског.

Привремене институције у Приштини, према подацима, нису пружале никакву новчану помоћ шесторици својих оптуженика за ратне злочине, са изузетком 16.750 евра колико је коштао свечани дочек оптужених који су пуштени на слободу.

Међутим, сакупљено је више од 1,5 милиона евра за помоћ Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају, а тај новац је сакупљен преко јавног позива за уплаћивање фондовима сумњивог порекла.

"Ти фондови никада нису јавно положили рачун донаторима за оно што су добили или потрошили. БИРН је успео да дође до делимичног износа уз помоћ докумената из Хашког трибунала и суђења за корупцију у Приштини у вези са наводним нерегуларним вођењем фонда за Харадинаја", наводи БИРН.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара