Симовићу 20 година због убиства Вукојевића

Припадник "земунског клана" Александар Симовић осуђен на 20 година затвора због убиства сведока-сарадника Зорана Вукојевића Вука, у јуну 2006. године. Симовић већ издржава казну од 40 година затвора због девет убистава и три отмице, као и због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића.

Специјални суд у Београду осудио је на 20 година затвора припадника "земунског клана" Александра Симовића због безобзирног убиства Зорана Вукојевића Вука, у јуну 2006. године.

Осуђен је за тешко убиство из освете и користољубља, јер је Вукојевић, који је био шеф обезбеђења вође "земунског клана" Спасојевића, после убиства премијера Ђинђића, пристао да сарађује са Тужилаштвом и добио статус сведока-сарадника у процесу за тај атентат, као и у процесу против "земунског клана".

Истом пресудом осуђен је и за недозвољено држање оружја на две године затвора, али је му законским одмеравањем казни изречена јединствена казна од 20 година затвора.

Његов бранилац Милош Зековић рекао је Танјугу да ће се жалити на пресуду Апелационом суду у Београду.

Симовић већ у пожаревачком затвору "Забела" издржава казну од 40 година затвора због девет убистава и три отмице које је извршио као припадник "земунског клана", као и због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића.

Вукојевићево сведочење је довело до откривања и доказивања кривичних дела која су починили припадници земунске групе, али је изазвало и мотив за њихову освету, сматра Тужилаштво за организовани криминал које је подигло оптужницу против њега.

Александар Симовић је добио и две године затвора због скривања оружја у стану на Новом Београду у којем се, поред осталих места, крио током вишегодишњег бекства.

Током суђења признао је да је скривао оружје, али је тврдио да није било његово већ, сада покојног, Зорана Повића Пове, који је настрадао приликом ликвидације Вукојевића.

У стану у којем је ухапшен Симовић, пронађени су револвер "Смит и Весон", аутоматска пушка са муницијом, ручна бомба, као и муниција за "магнум 357" којим је Вукојевић убијен.

Вукојевић је статус сарадника добио 2003. године, али је касније дошао у сукоб с Јединицом за заштиту сведока МУП-а Србије, после чега је изашао из програма заштите.

Према оптужници, Симовић, који је у то време био у бекству, заједно са Повићем и више НН лица, сачекао је Вукојевића испред куће у Земуну у Улици Драгана Ракића 16.

Савладали су га, убацили у кола и одвезли на ауто-пут Београд-Шид, где му је Александар Симовић задао више удараца тупим предметом у главу, а потом пуцао у њега из "магнума 357" и погодио га у пределу главе груди и врата.

Мртвог Вукојевића је запалио и његово тело оставио поред пута. Приликом те отмице и комешања у аутомобилу, Повић је рањен, али су га остали превезли у Ургентни центар, где је преминуо.

Александар Симовић је млађи брат Милоша Симовића, који је ухапшен у јуну 2010. после седам година бекства, након сукоба са Калинићем.

Александар Симовић је ухапшен 25. новембра 2006. године у стану у Улици Милентија Поповића 35 на Новом Београду. Са њим је тада била супруга Зорана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије