Читај ми!

Наставља се процес против Шешеља

Процес против Војислава Шешеља може да буде настављен пошто се новоизабрани судија Мандиаје Нијанг упознао са предметом, саопштио је Трибунал у Хагу. Шешељ крајем новембра затражио да га ослободе.

Претресно веће Хашког трибунала саопштило је да се наставља процес против Војислава Шешеља, пошто се новоизабрани судија Мандиаје Нијанг упознао са предметом.

Одлука о наставку суђења донета је у петак, након што је Претресно веће 13. новембра упутило свим странама позив да се изјасне о наставку процеса, после изузећа судије Фредерика Хархофа на захтев Шешеља.

"Наставак процеса у фази расправе на основу постојећег записника је праведан и експедитиван начин даљег поступања", саопштило је раније Тужилаштво.

Претресно веће се сагласило да је нови судија способан да дође до изјава сведока који су већ били на суду, и то на друге начине, укључујући и видео снимке њихових сведочења.

Сходно томе, Претресно веће је закључило да је судија Нијанг способан да процени кредибилитет сведока и да се упозна са предметом у потребном степену.

У одговору на позив за изношење мишљења о наставку процеса, Шешељ је крајем новембра затражио од Хашког трибунала да га хитно ослободи, пошто сматра да се поступак који се против њега води не може наставити на правичан начин и да му на име одштете за кршење права исплати 12 милиона евра.

Шешељ, који је оптужен за ратне злочине против цивила током рата у бившој Југославији, добровољно се предао Трибуналу у фебруару 2003. и од тада је у притворској јединици тог суда у Схевенингену.

Српска радикална странка сматра да њен лидер Војислав Шешељ треба да буде ослобођен и да би наставак процеса у Хашком суду представљао примену "метода инквизиције у том процесу".

Функционер СРС-а Милорад Мирчић рекао је почетком децембра да је ситуација у вези са Шешељем јасна - Претресно веће има 14 дана да одлучи "да или ће он бити ослобођен или ће процес бити настављен" с новим судијом.

Мирчић је навео и да би, уколико процес буде настављен, то представљало примену "метода инквизиције" додавши да су и у тим условима оптужени имали више права на одбрану него што лидер СРС-а има у Хашком трибуналу.

Мирчић је рекао тада и да би новом судији требало више од две године "ако чита брзином светлости" само да прочита више од 20.000 страна документације, да се упозна с њима.

Према његовим речима, Трибунал може и тог новог судију после две године да замени из разних разлога и тиме поново продужи процес.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво