Читај ми!

Нема застаревања злочина у "жутој кући"

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић одбацио могућност да злочин у "жутој кући" застари, како наводи званичник Стејт дипартмента. Еулексов специјални тим озбиљно истражује трговину органима на Косову и Метохији и северу Албаније, каже Векарић.

После изјаве званичника Стејт дипартмента да  злочин у "жутој кући" може да застари, те тврдње је одбацио заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић и додао да Еулексов специјални тим озбиљно истражује трговину органима на Косову и Метохији и северу Албаније.

Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе усвојио је 16. децембра 2010. године извештај специјалног известиоца ЕУ Дика Мартија, у коме је наведено да су Срби киднаповани на Косову завршили у камповима у Албанији - у "жутој кући" у селу Бурдељ где су им вађени органи.

"Мислим да није могуће да злочин у 'жутој кући' застари, могу да застаре нека дела ако није предузета ниједна процесна радња. У Србији се то дело третира као ратни жлочин, кривично дело које никада не застарева", рекао је Векарић агенцији Бета.

Заменик тужиоца за ратне злочине је додао да не може да полемише на кога - на коју земљу је директор канцеларије Стејт дипартмена за јужну и централну Европу Џонатан Мур мислио када је рекао да у јуну истичу законски рокови за истрагу о евентуалним злочинима у предмету о трговини органима.

"Поставља се питање у односу на коју је земљу - Албанију, Немачку, САД, Косово - ако тумачи Косово као независну државу, Мур мислио. Код нас се то дело третира као ратни злочин који никад не застарева. Србија је покренула поступак и тај злочин не може ни у једном случају да застари", навео је Векарић.

Мандат Еулексовог специјалног тима за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији и северу Албаније не може да се угаси, они раде јако добро и на професионалан начин и не би формирали тим да не мисле да обаве истрагу до краја, рекао је Векарић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво