Читај ми!

Љајић: Нећемо изгубити спор са Хрватском

Из спора са Хрватском изаћи ћемо у најгорем случају као страна која није изгубила и на тим основама градићемо будући однос са том суседном државом, каже Расим Љајић. Тужбе за геноцид нису повучене јер у Загребу није било довољно храбрости због притиска јавности, рекао Љајић.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић сматра да Србија сигурно неће бити поражена страна у спору са Хрватском, по међусобним тужбама за геноцид.

Иако је Србија очекивала да ће тужба за геноцид бити повучена или да ће бити вансудског поравнања, све време смо били потпуно спремни и за судски процес, рекао је Љајић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Решавање питања ван суда морало је ићи ван домашаја јавности, а не да се шаљу такве јавне поруке", рекао је Љајић истакавши да до повлачења тужбе није дошло јер у Хрватској није било довољно храбрости због притиска јавности.

Хрватска је јавно инсистирала на решавању питања несталих, што за Србију није политичко већ иманентно људско питање, рекао је Љајић и нагласио да Београд има исти захтев за проналазак несталих Срба у Хрватској.

"Ради се о судбинама људи, да породице знају шта је с њима", рекао је Љајић.

Одлазак на суд, међутим, каже Љајић, није лоше решење, јер ће се коначно затворити тешко поглавље у односима двеју држава. Не верујем у могућност да Хрватска добије спор, истакао је Љајић.

"Изаћи ћемо у најгорем случају као страна која тај спор није изгубила и на тим основама градићемо однос са Хрватском", рекао је Љајић.

Председник Националног савета сматра и да ће процес против Хрватске буџет Србије коштати три пута мање него процес са БиХ.

Нећемо ни сва предвиђена средства потрошити, иако смо унајмили најбољи тим, закључио је Љајић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара