Оптужница против бившег епископа Артемија

Подигнута оптужница против бившег епископа рашко-призренског Артемија, који је решчињен 2010. године, и још три особе због злоупотребе положаја у вези с располагањем новца за обнову манастира на Косову.

Више тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против бившег епископа рашко-призренског Артемија, као и против рашчињеног свештеника Симеона Виловског, директора Епархијског центра "Раде Неимар" Предрага Суботичког и представника надзорног органа Јелене Шубаревић из Ниша.

Оптужница је достављена Вишем суду у Београду 27. септембра, а одбрана окривљених је у међувремену доставила суду своје одговоре на њу, објављено је на Порталу судова.

Истрага је у том случају који је покренут пре готово четири године по кривичној пријави СПЦ завршена у јулу.

Оптужени се терете да су злоупотребили положај одговорног лица у вези с располагањем новцем за обнову манастира на Косову у периоду од 2004. до 2009. године.

Оптужница се базира на налазу вештака који су утврдили да радови обављени на реконструкцији 17 верских објеката СПЦ вреде око милион евра, а да су плаћени двоструко више.

Суђење би могло да буде заказано чим се Виши суд изјасни о одговорима одбране на оптужницу, која се жали да им је она нејасна, као и да нису добили налазе вештака.

Сви оптужени су у истрази одбацили оптужбе, једино је Виловски недоступан домаћем правосуђу од 2010. године, кад је ухапшен у Грчкој. Та земља је одбила да га изручи Србији.

Против Виловског и Суботичког већ је подигнута оптужница која их терети за злоупотребе са новцем за обнову верских објеката на Косову од 2004. до 2009. године и неосновану наплату укупно око 350.000 евра из епархијске благајне, за шта је суђење у току.

Иначе, пензионисани владика рашко-призренски Артемије (Радосављевић) рашчињен је у новембру 2010. године.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара