Подигнута оптужница за малверзације у "Галеници"

Тужилаштво за организовани криминал подигло оптужницу против бившег генералног директора "Галенике" Ненада Огњеновића и још девет осумњичених за наношење штете том предузећу у износу већем од 900 милиона динара. На оптужници и некадашњи директор "Велефарма" Драгољуб Вучићевић који је јутрос ухапшен.

Српско Тужилаштво за организовани криминал подигло је данас оптужницу против бившег генералног директора "Галенике" Ненада Огњеновића и још девет осумњичених за наношење штете том предузећу у износу већем од 900 милиона динара.

На оптужници је и некадашњи директор "Велефарма" Драгољуб Вучићевић који је јутрос ухапшен на аеродрому "Никола Тесла" и спроведен у притворску јединицу Специјалног суда, као и директор "Фарматрејд" Радослав Секулић, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужени су и власник занатске радње и привредног друштва "Ливница Јеремић" Миодраг Јеремић, заменик генералног директора "Галенике" Горан Орлић, власник радње "Павловић" Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком" Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс" Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Вучичевић је ухапшен по потерници коју је за њим, након покретања истраге за малверзације у "Галеници" у мају, расписао Интерпол по наредби Специјалног суда у Београду.

Оптужница је против осам окривљених подигнута због оправдане сумње да су као саизвршиоци извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Бирманчевићу је стављено на терет фалсификовање службене исправе, а Владовићу и пореска утаја.

Огњеновићу, Вучићевићу и Секулићу ставља се на терет да су од 2008. до 31. децембра 2009. године, искоришћавањем својих положаја одговорног лица и прекорачењем граница својих овлашћења, прибавили противправну имовинску корист предузећу "Фарматрејд" са Маршалских острва у износу од 4.990.000 евра односно 434.506.745 динара и причинили штету "Галеници" у износу од 5.224.383 евра односно 594.107.953 динара.

Огњеновић и Јеремић се терете да су у периоду од априла 2009. до краја децембра 2010. године искоришћавањем својих овлашћења на штету "Галенике" прибавили противправну имовинску корист занатској радњи и уметничкој ливници "Јеремић" из Врчина у износу од 140.184.493 динара приликом набавке скулптура, а занатској радњи Павловић за израду постамената за наведене скулптуре у износу од 4.286.648 динара.

Такође, оптужницом се окривљенима Огњеновићу, Орлићу, Јововићу, Прици и Владовићу ставља на терет да су од марта 2010. до краја фебруара 2011. године искоришћавањем овлашћења прибавили противправну имовинску корист привредним друштвима "Фарманари" из Новог Сада, "Унихемком фарм" из Подгорице и "Унихемком фарм" из Брчког у износу од 80.249.904.962,49 динара, оштетили "Галенику" у износу од 161.786.952,45 динара.

Истрага је у случају "Галеника" проширена у септембру за нова кривична дела и друга лица, поред Огњеновића, који је већ био у притвору.

Истрага је у септембру обухватила Драгана Шебрека, власника и директора предузећа "БГ Фарм" Младена Газикаловића, Милицу Мирковић, Драгану Шутић и Мирослава Јовића.

Ови осумњичени се терете да су у сарадњи са Огњеновићем злоупотребама оштетили "Галенику'' за око 3. 375.152.000 динара, а привредном друштву "БГ Фарм" прибавили противправну имовинску корист од око 2.326.470.000 динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се