Читај ми!

Војни вештак: ВРС присилно премештао несрбе

Војска Републике Српске присилно премештала несрбе из Босанске крајине 1992, рекао војни вештак оптужбе Јуан Браун у наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом. Браун извео закључак на основу анализе мноштва докумената Првог крајишког корпуса ВРС.

Суђење Ратку Младићу пред Хашким трибуналом настављено је данас исказом војног вештака оптужбе Јуана Брауна који је изјавио да је Војска Републике Српске у лето 1992. присилно премештала несрбе из Босанске крајине.

Оптужница генерала Младића, у то време команданта ВРС, терети за прогон Муслимана и Хрвата из 22 општина у БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида.

Свој закључак, вештак Браун је извео на основу анализе мноштва докумената Првог крајишког корпуса ВРС.

Као пример, навео је борбени извештај тог корпуса од 1. јуна 1992. о операцији заузимања неколико општина, током које је узео и "велики број заробљеника".

У документу, по сведоку, пише и да је дошло до померања становништва, а да се операција "чишћења" села наставља.

У оквиру исте акције "разоружања" муслиманских "екстремиста" у Босанској крајини, ВРС је заробио "велики број људи", које је касније пребацила ван територије РС, посведочио је Браун.

По овом вештаку, то је било учињено у оквиру остваривања стратешких ратних циљева које је српско вођство прокламовало почетком маја 1992, а затим их је усвојила и скупштина РС.

Цитирајући дневничке белешке генерала Младића, Браун је изјавио да је тадашњи председник скупштине српског народа у БиХ Момчило Крајишник, на састанку 6. маја 1992, изложио стратешке циљеве босанских Срба од којих је први био раздвајање од Муслимана и Хрвата.

Подела Сарајева, уклањање Дрине као границе међу Србима и формирање коридора који би повезао Босанску крајину са источном Босном и Србијом, били су, по сведоку, неки од стратешких циљева са којима је Крајишник упознао генерала Младића.

Скупштина РС је 12. маја 1992 истовремено усвојила те стратешке ратне циљеве, званично формирала ВРС и за њеног команданта поставила генерала Младића, рекао је Браун.

ВРС је, како је рекао, била "у реалности трансформисана ЈНА", која се крајем маја "формално повукла" из БиХ.

Браун се, као доказ, позвао на белешку генерала Младића са састанка са тадашњим начелником генералштаба ЈНА Благојем Аџићем, крајем априла 1992.

Генерал Аџић рекао је тада да ће јединице ЈНА остати у БиХ и послужити као основа за формирање ВРС, а генерал Младић је то забележио. Претходно, ЈНА је у БиХ играла "двоструку улогу" - покушавала је да смањи напетости, али и, истовремено, наоружавала српску страну, подвукао је Браун.

И Младићеву свест о злочинима који су над несрбима већ били почињени, вештак оптужбе доказивао је цитирањем генераловог записа да су "велику штету" причинили Жељко Ражнатовић Аркан у Бијељини, паљење, пљачка и убиства у Фочи; бомбардовање Сарајева, као и убијање Муслимана у околини Братунца.

Браун ће сведочење на процесу Младићу наставити сутра.

Младићева одбрана јутрос је завршила унакрсно испитивање експерта оптужбе за демографију Еве Табо.

Младићев бранилац Дејан Иветић сугерисао је да је Табо пристрасна зато што је у свом извештају злочин у Сребреници назвала "масакром".

Узвраћајући да је, према статистичким подацима, после пада Сребренице у јулу 1995. више од 7.000 Муслимана нестало, а да су касније њихова тела ексхумирана и идентификована, Табо је оценила да то чини употребу термина "масакр" оправданом.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво