Читај ми!

Раде Марковић затражио помиловање

Бивши начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић поднео захтев за помиловање председнику Србије Томиславу Николићу. Марковић демантује писање "Политике" да из "затвора прети држави".

Некадашњи начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић поднео је захтев за помиловање председнику Србије Томиславу Николићу.

Министарство правде и државне управе је сходно законској процедури, дало мишљење о том захтеву и проследило га Председништву, речено је Танјугу у том министарству, преноси Политика.

Према Закону о помиловању, не постоји рок до ког председник мора да одговори на Марковићев захтев.

Закон такође не ограничава колико пута неко може да тражи помиловање.

Радомир Марковић (67) осуђен је на 40 година затвора због убиства четворице функционера СПО-а на Ибарској магистрали и Ивана Стамболића и налази се на издржавању затворске казне у специјалном затвору у Пожаревцу.

Претходних дана београдски медији преносили су незваничне информације да су истражни органи понудили Марковићу казну од 15 година затвора за та дела, уместо 40, ако проговори о убиствима из времена Слободана Милошевића, као што је убиство новинара Славка Ћурувије.

Марковић демантује да је претио држави

Радомир Марковић обратио се редакцији Политике реагујући на текст, који је тај лист објавио у петак под насловом "Радомир Марковић из затвора прети држави".

Марковићева изјава стигла је редакцији листа са електронске адресе његове супруге која је у пропратној поруци навела да се обраћа након телефонског разговора са Марковићем.

"Ви и сами знате колика је моћ више пута поновљене неистине и демантија, али вас молим да у име истинитог информисања јавности, што је и ваша обавеза, а верујем и жеља, објавите ово моје писмо. Ни посредним, ни непосредним путем, нисам никада, нити ћу било коме претити, нити било шта учинити што би могло на било који начин нанети штету Србији, или како сте навели, бацити је на колена", навео је Марковић.

Према његовим речима, за одавање државне тајне и досијеа за које је био оптужен, правоснажно је ослобођен, а суд је утврдио да се у тим списима не налазе државне тајне те да се откривањем тих тајни не може нанети штета држави, као и да се диск са тим списима не налази код њега.

"Страх да ће истина изаћи на видело је у главама оних који вероватно имају чега да се плаше. Једини начин на који се за правду и истину боримо су правна средства у правној држави, па је и моја жеља да Србија што пре постане земља у којој ће се поштовати закони, а не да буде на коленима", навео је између осталог Марковић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво