Протест радикала испред Канцеларије трибунала

СРС протестовао тражећи да лидер те странке Војислав Шешељ буде пуштен из притвора. Истим поводом, чланови и симпатизери СРС-а са подручја Јабланичког округа у Лесковцу одржали протестну вожњу аутомобилима.

Српска радикална странка одржала је протест недалеко од Канцеларије хашког трибунала, јер је њеном лидеру Војиславу Шешељу, како је рекао функционер странке Зоран Красић, одложено изрицање пресуде на неодређено време.

Радикали су затражили да лидер њихове странке одмах буде пуштен из притвора како би се вратио у Србију.

Окупљени чланови и симпатизери СРС-а носили су српске и заставе са ликом Шешеља, његове слике, и пуштали песме о лидеру радикала.

"Шешељ је растурио Трибунал, зато што се бори истином, правдом и јер је уз њега СРС", рекао је Красић, који је председник тима за одбрану Шешеља, а присталице Шешеља су његове речи поздравиле узвикујући име лидера радикала и увреде на рачун садашњих власти.

Красић је рекао да је Шешељ "11 година без првостепене пресуде, или 3.901 дан у притвору и да мора одмах да буде пуштен на слободу", додајући да Шешељ " смета Америци, Европској унији и НАТО пакту".

Хашки суд је недавно одложио изрицање пресуде Шешељу, планирано за 30. октобар, због изузећа једног од судија расправног већа на захтев одбране.

Полиција је у прилазној улици Канцеларији Трибунала у Хагу поставила заштитну ограду крај које су стајали њени припадници како би спречили присталице СРС-а да приђу згради.

Чланови и симпатизери СРС-а са подручја Јабланичког округа су истим поводом организовали у Лесковцу протестну вожњу аутомобилима "Плави караван".

Председник Окружног одбора СРС-а Томислав Љубеновић подсетио је да се Шешељ већ 11 година налази у затвору и да је за данас било најављено изрицање пресуде које је одложено на неодређено време.

"Шешељ је неправедно је заточен у хашком казамату 11 година, а суд већ три пута одлаже изрицање првостепене пресуде. Да ли је после толико времена то фер суђење и да ли ће изрицање пресуде бити у разумном року? Зато ми радикали из Јабланичког округа тражимо да суд у Хагу одмах ослободи нашег лидера", рекао је Љубеновић.

Колона чланова и симпатизера Српске радикалне странке прво је аутомобилима прошла центром града а затим на тргу Широка чаршија одржан је десетоминутни протест.

У вожњи улицама Лесковца учествовало је око двадесетак аутомобила који су били окићени заставама СРС и Србије и фотографијама Војислава Шешеља. Током вожње није било инцидената.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара