Читај ми!

Нема поновљеног суђења у случају Татон

Одбијен захтев за понављање поступка против осуђењих за убиство Бриса Татона. Захтев за понављање поступка поднели браниоци осуђених. Апелациони суд крајем јануара 2012. преполовио казне.

Виши суд у Београду одбио је захтев за понављање поступка против правоснажно осуђених за учешће у убиству француског навијача Бриса Татона, подсећајући да се суђење може поновити само уколико се "појаве нове чињенице и докази који би утицали на другачији исход суђења и казни".

Суд је такву одлуку донео након примедаба Апелационог суда и пошто су проверене чињенице и прибављени докази на које се браниоци осуђених позивају у захтеву за понављање поступка. Виши суд је, претходно, у два наврата тај захтев одбацивао као недозвољен.

Брис Татон убијен је 17. септембра 2009. у центру Београда, непосредно пред утакмицу Партизан - Тулуза.

Суд сматра да прибављени и изведени докази, односно искази сведока Драгана Црепуље и Светлане Бубање, као и транскрипт разговора, нису докази који би могли да доведу до блаже казне или ослобађања од оптужбе

Адвокати осуђених поднели су том суду 30. августа 2012. године захтев за понављање поступка, уз исказе сведока који до нису били коришћени као доказ у случају Татон.

Апелациони суд у Београду крајем јануара 2012. преполовио је казне осуђенима, преиначивши пресуду Вишег суда којом су били осуђени на укупно 240 година затвора.

Правоснажном пресудом Апелационог суда 14 нападача на Татона добило је укупно 123 године затвора. Оптужени су, према пресуди, током масовне туче опколили Татона и, док је лежао на тротоару, тукли га ногама и рукама, гађали га пепељарама и чашама и ударали палицама и бакљама.

Потом су га одвукли и притисли на ограду степеништа, и намерно га бацили са висине од 4,28 метара у простор између степеништа и гараже, а потом се разбежали.

Татону су том приликом нанете тешке повреде главе и бројне друге повреде, од којих је 12 дана касније преминуо у Клиничком центру Србије.

Уставни суд Србије одбацио је и уставну жалбу бранилаца осуђених за учешће у убиству француског навијача, јер је утврдио да у току кривичног поступка окривљенима није повређено право на правично суђење.

Пошто је одбрана у том случају исцрпла све правне лекове које је могла да уложи у Србији, најавила је да ће се обратити Европском суду за људска права у Стразбуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво