Читај ми!

Досије Билија Кида из Лесковца

Један дечак из Лесковца починио је више од 130 крађа. Случај је познат Центру за социјални рад, али пошто је млађи од 14 година, не подлеже кривичном закону.

У последње три године, један тринаестогодишњи дечак из Лесковца починио је више од 130 крађа. Случај је познат Центру за социјални рад. Међутим, пошто млађи од 14 година не подлежу кривичном закону, рекло би се да не може много да се уради. Решења, ипак, има.

Дечак обија ноћу, најчешће сам. Његова мета су најчешће продавнице мешовитом робом, занатске радње, бензинске станице. Улазио је кроз разбијено стакло, узимао и новац и робу. Само протеклог викенда, када га је полиција затекла у току крађе, тринаестогодишњи дечак обио је осам продавница.

Бобан Здравковић из Полицијске управе у Лесковцу сматра да постоје основи сумње да је тај малолетник за последње три године починио 136 тешких крађа.

До старости од 14 година, кривично он не одговара, иако је вишеструки повратник и иако је његов досије све дебљи.

Мере предузете у Центру за социјални рад, које се односе пре свега на рад са родитељима, до сада нису дале резултате. Због тога је покренут и судски поступак за лишавање родитељског права.

Ни смештање детета у прихватне станице у Нишу и Врању није успело јер је оба пута побегао.

Једино решење, уз сагласност надлежног министарства, јесте у Програму интензивног третмана Завода за васпитање деце и омладине у Београду.

Правник Центра за социјални рад Лесковац Предраг Момчиловић каже да је тај програм намењен преступницима млађим од 14 година. "Што је најважније, програм је затвореног типа, па тако малолетник не може самовољно отићи, што није случај са осталим заводима код нас", истиче Момчиловић.

Вишеструка помоћ читавој породици је неопходна. Малолетник живи у мање од десет квадрата са два брата, са оцем и мајком која је пред порођајем. Заједно живе од 10 хиљада динара социјалне помоћи. Таква ситуација не сме да буде повод за крађе, каже отац, који, међутим, не прихвата да иза његовог детета стоји толики број кривичних дела.

"То не ради он, на то га терају старији другари, као и ова немаштина", сматра отац дечака Новица Веселиновић.

Најмлађи Веселиновићев син иде у школу, за разлику од малолетног преступника који од прошле године више не иде.

Педагошки асистент Саша Кадрић објашњава да је малолетник завршио четири разреда основне школе. "У пети разред скоро да није ни долазио, али није био проблематичан, већ миран", додаје Кадрић.

Сада је најважније склонити га са улице и помоћи му, а не породицу и дечака обележити. Ипак, овај изоловани случај може да буде повод за рамишљање о томе да се старосна граница за кривичну одговорност спусти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара