Читај ми!

Јовановић оптужује Коштуницу

Сведочење Чедомира Јовановића на суђењу за побуну ЈСО настављено тврдњама лидера ЛДП-а да су црвене беретке биле само инструмент, а да је Војислав Коштуница инспиратор побуне, чији је циљ био рушење Владе.

Ни три дана нису била довољна одбрани и оптуженима за оружану побуну Јединице за специјалне операције 2001. године да као сведока испитају Чедомира Јовановића. Основни циљ те побуне, према оцени лидера ЛДП-а, био је рушење републичке Владе.

У наставку сведочења, Јовановић је изјавио да су црвене беретке биле само инструмент, да је инспиратор побуне био лидер ДСС-а Војислав Коштуница и да су захтеве црвених беретки месецима пре тог догађаја понављали људи из Коштуничиног окружења.

Јовановић тврди да има исказ припадника земунског клана Милоша Симовића који је у истрази говорио о околностима побуне.

"Да нам Милош Симовић каже ко је тражио убиство Радета Марковића у затвору. Ко је од Марковића тражио да ћути о злочинима? Да нам говори и о захтевима из кабинета Војислава Коштунице да се и 2002. године организује побуна црвених беретки", наводи Јовановић.

Тадашњи саветник Војислава Коштунице, а сада адвокат двојице оптужених, Градимир Налић оспорава Јовановићево сведочење.

"Није нам објаснио на који је начин дошао до садржаја тих њихових изјава. Те изјаве би требало, шта год да пише у њима, да представљају службену тајну", сматра Налић.

Налић је оценио да би позив Војиславу Коштуници да сведочи био "бесмислено бацање пара", јер у побуни ЈСО Коштуница "није учествовао", већ је "изнео само некакво своје мишљење и то након тога што је Влада Србије изнела теже мишљење".

Божо Прелевић, адвокат оптуженог Веселина Лечића, каже да је у Јовановићевом сведочењу било доста тврдњи које је тешко доказати.

Прелевић сматра да суђење не може да прође без саслушања Војислава Коштунице, Аце Томића и још неких сведока, који би "морали просто да појасне и ту други страну".

И данашње суђење обележила је расправа Чедомира Јовановића и адвоката Градимира Налића који је у једном тренутку најавио да ће због лажног сведочења поднети кривичну пријаву против лидера ЛДП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара