Читај ми!

Јовановић: Побуна ЈСО политички мотивисана

У наставку суђења припадницима "црвених беретки" оптуженим за оружану побуну 2001, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић поновио да је побуна била политички мотивисана и за сведоке предложио Војислава Коштуницу, Радета Марковића и Милоша Симовића.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, сведочећи у наставку суђења у Специјалном суду у Београду осморици припадника ЈСО оптужених за оружану побуну 2001, истакао је да би за расветљавање тог догађаја као сведоци требало да буду позвани тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница, некадашњи начелник ДБ-а Радомир Марковић, као и некадашњи припадник "земунског клана" Милош Симовић.

Према његовим речима, "они би имали шта да кажу" у вези са догађањима у Команди Јединица за специјалне операције у Кули током побуне њених припадника у новембру 2001.

"Као сведок вам предлажем да саслушате Радета Марковића и Милоша Симовића, јер сам дошао до сазнања да би они могли да разјасне цео догађај у Кули. Симовић је говорио о политичкој позадини те побуне, али не знам да ли је правосуђе спремно да плати цену коју он тражи, не за себе већ за свог брата (Александра)", рекао је Јовановић и упитао судско веће зашто не позове и лидера Демократске странке Србије Војислава Коштуницу.

Јовановић је поновио да је побуна ЈСО била политички мотивисана како би се понизили тадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић и његова влада, као и да су њени припадници изашли на улице "у координацији са Војиславом Коштуницом".

Према Јовановићевим речима, припадници ЈСО су 10. и 12. новембра 2001. блокирали ауто-пут Нови Сад - Суботица код Врбаса и у Београду код "Сава центра" у координацији са Коштуницом и то је учињено како би се понизио тадашњи премијер Ђинђић.

"Ђинђић је позван у Кулу да би тамо био фотографисан и снимљен, да би се на такав начин понизили и он и његова влада. После разговора с њима у Кули, нисмо ни стигли до Београда, а они су већ Кренули из Куле да блокирају ауто-пут", рекао је Јовановић.

Како је објаснио, "манир" припадника ЈСО у разговорима са премијером Ђинђићем, министром полиције Душаном Михајловићем и с њим, био је да све време "држе отворену линију на телефону како би неко други могао да слуша те разговоре".

"Ђинђић није тражио безбедносне провере и то је свесно дозволио како би они који су слушали били упознати са одлучношћу председника Владе. Наш заједнички закључак је био да су они то чинили, али није ми познато ко је снимао и да ли је снимао", рекао је Јовановић.

Он је додао да су премијера Србије, министра полиције и њега припадници ЈСО снимали све време током њихове посете Кули и да не зна "за какве уцене би ти снимци могли да буду коришћени да је којим случајем премијер говорио пејоративно о председнику Републике (Коштуници)".

Одговарајући на питање оптуженог Душка Маричића, у тренутку побуне формалног команданта ЈСО, да ли му је неко током разговора у Кули претио оружјем, Јовановић је одговорио да је у седишту команде те јединице атмосфера била напета, да није била лагодна, али да се није осетио угрожено.

"Никада у Кулу не бих отишао са председником Владе нити министром унутрашњих послова да сам мислио да ће неком живот бити угрожен", рекао је Јовановић.

Звездан Јовановић потезао пиштољ

Он је додао да се заиста догодио "инцидент с пиштољем", то јест да је припадник ЈСО Звездан Јовановић потезао пиштољ на њега и тадашњег министра полиције Душана Михајловића, али да су то спречили Маричић и други припадници Јединице.

Он је објаснио да је Звездан Јовановић то учинио јер је сматрао да је лидер ЛДП-а на увредљив начин реаговао према неформалном команданту ЈСО Милораду Улемеку Легији.

"Био сам у просторији са Михајловићем и Улемеком када је Михајловић потписао оставку, што је учинио да би ЈСО окончала побуну. Ја сам ту оставку поцепао, игноришући јефтино Улемеково позориште, који је клечао поред стола и плакао. Јовановић је мислио да је то било на увредљив начин, али остали из Команде су спречили инцидент", објаснио је Јовановић.

У Специјалном суду у Београду води се поступак против осморице припадника ЈСО - Милорада Улемека, Звездана Јовановића, Душана Маричића, Веселина Лечића, Драгослава Крсмановића, Драгише Радића, Владимира Поцића и Миће Петраковића.

Они се терете да су од 9. до 17. новембра 2001. починили кривично дело оружане побуне.

Како се наводи у оптужници, они су отказали послушност Команди ЈСО, повукли су припаднике у центар у Кули и у више наврата одбили захтеве начелника ресора Државне безбедности, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића да прекину побуну.

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством блокирао је 10. и 12. новембра 2001. ауто-пут Нови Сад - Суботица код Врбаса и у Београду код "Сава центра".

Према наводима оптужнице, они су на тај начин јасно исказали спремност ЈСО за примену насиља уколико се не прихвате њени ултиматуми за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Наставак суђења припадницима ЈСО наставља се сутра у 10 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара