Читај ми!

Миловановић: Младић није наредио убиства цивила

Ратко Младић није наредио убијање цивила током рата у БиХ, рекао бивши начелник Главног штаба ВРС Манојло Миловановић, називајући га "оријашем голубијег срца".

Бивши начелник Главног штаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић негирао је данас, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да је Младић икада, током рата у БиХ, наредио убијање цивила, називајући оптуженог "оријашем голубијег срца".

"Младић је био харизматичан човек; оријаш голубијег срца, што значи - није био злопамтило, био је строг и праведан командант, штитио је потчињене", рекао је Миловановић, описујући команданта ВРС чији је заменик био.

Током унакрсног испитивања, Миловановић је одрично одговорио на питање браниоца Бранка Лукића да ли му је генерал Младић "икада рекао да је на било који начин умешан у убиства у Сребреници". Рекао је и да ни од колега у Главном штабу ВРС није чуо да је Младић наредио или био умешан у убиства муслиманских заробљеника из Сребренице. 

Адвокат Лукић је питао сведока да ли је до краја рата генерал Младић променио свој став изражен у мају 1992. на седници Скупштине РС, на којој је формирана војска, а он постављен за команданта. Младић је тада, како је подсетио његов бранилац, "упозорио политичаре да би могли да почине геноцид" над несрбима у БиХ. 

Прецизирајући да је он, с јесени 1994, отишао из Главног штаба ВРС на ратиште на западу БиХ, Миловановић је одговорио да Младић до тада није променио став изражен у пролеће 1992. Миловановић је на западу БиХ био у јулу 1995. када је Сребреница, у источној Босни, пала у руке ВРС.

Миловановић је, у главном исказу, пре два дана, потврдио да је генерал Младић 12. маја 1992. упозорио посланике да би раздвајање Срба од Муслимана и Хрвата, као ратни циљ који су прокламовали, значило "геноцид".

"Према томе, ми не можемо очистити, нити можемо имати решето да просејемо само да остану Срби или пропадну Срби, а остали да оду... Па, то је... то неће... Ја не знам како ће господин (Радован) Караџић и господин (Момчило) Крајишник то објаснити свету. То је, људи, геноцид", рекао је тада Младић, по записнику са седнице. 

На питање браниоца Лукића да ли је Младић икада њему наредио ишта незаконито, бивши начелник Главног штаба ВРС одговорио је: "Не."

Тужилац Дермот Грум посветио је претежни део додатног испитивања доказивању да Младић крајем марта 1995. својим наређењем није поништио, него само допунио, Директиву број седам којом је врховни командант Радован Караџић наложио да ВРС у Сребреници створи "неподношљиву ситуацију потпуне несигурности без наде у даљи опстанак и живот становништва".

Миловановић је јуче ту Караџићеву директиву назвао "незаконитом", указујући да је Младић из свог наређења изоставио налог да се створи "немогућа ситуација" за опстанак цивила. То је поновио и данас.

Сведок је остао при исказу да ни Караџићеву директиву, ни Младићево наређење није видео до 2007. упркос томе што је, пошто му је тужилац предочио доказе, прихватио да је Директиву број седам, преко курира, он сам послао подређеним јединицама.

Миловановић је потврдио да је у својој књизи о рату у БиХ написао и да су у Сребреници "српске снаге учиниле нешто што није требало да ураде и за шта нема војног оправдања".

По завршетку Миловановићевог сведочења, сведок Миломир Шоја описао је како је, као инжењер електронике, радио на лансерима модификованих авио-бомби које је ВРС употребљавала на сарајевском ратишту 1994-95.

Шоја је изјавио да је присуствовао лансирању једне такве бомбе која није допрела до циља у Сарајеву, већ је прерано експлодирала у градском подручју под муслиманском контролом. Прецизирао је и да је чуо звук лансирања "пет-шест" таквих бомби.

Суђење Младићу у Хагу биће настављено у понедељак, 23. септембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара