Читај ми!

Ново суђење Кертесу

Бившем директору Управе царина Михаљу Кертесу поново ће се судити због изношења пара на Кипар, јер је пресуда којом је био правоснажно осуђен на шест и по година затвора укинута.

Укинута је пресуда бившем директору Управе царина Михаљу Кертесу, којом је био правоснажно осуђен на шест и по година затвора због изношења пара на Кипар, и наложено је да му се поново суди у Специјалном суду у Београду, речено је у Апелационом суду у Београду.

Врховни касациони суд укинуо је зимус правоснажну пресуду Апелационог суда којом је Кертес осуђен на шест и по година затвора (казна му је смањена са осам година) и наложио му да поново размотри Кертесову жалбу.

Апелациони суд је у поновном поступку 31. маја 2013. године донео решење којим је укинуо ранију пресуду, јер је изрека првостепене пресуде неразумљива и противречна, а првостепена пресуда без разлога о одлучним чињеницама, наводи се у саопштењу суда за Танјуг.

Кертес је био осуђен због злоупотребе службеног положаја, јер је од средине 1994. године до 5. октобра 2000. године део новца царине, без правног основа, дао за 1.182 предузећа и за друга правна лица. Такође, без одобрења Народне банке Југославије, Кертес је на Кипар изнео најмање 38 милиона немачких марака.

Апелациони суд је првостепеном суду наложио да у поновном поступку, након што допуни чињенично стање, утврди на основу свих расположивих доказа да ли је Кертес радњама које је предузео и које у суштини не спори, осим нанете штете буџету Савезне Републике Југославије, прибавио противправну имовинску корист, коме и у ком износу.

Према ставу Апелационог суда, та чињеница је одлучујућа за постојање кривичног дела које се Кертесу ставља на терет.

Пресудом Специјалног суда Кертес је био осуђен, јер је поступајући по налозима, као службено лице - директор Савезне управе царина у периоду од средине 1994. године до 5. октобра 2000. године, прекорачењем граница својих службених овлашћења, нанео штету буџету тадашње Савезне Републике Југославије у износу од преко милион и петсто хиљада динара.

Према укинутој пресуди, то је чинио тако што је део новца од наплате царинских дажбина уплаћивао на посебан рачун код "Беобанке" и предузећа у власништву те банке, а део директно са рачуна Савезне управе царина, на основу документације са неистинитом садржином, пребацивао на рачуне различитих правних лица.

Затим да је дао налог царинарницама да новац наплаћен на основу девизних прекршаја и других царинских дажбина свакодневно у готовини доносе у Савезну управу царина и предају у сеф електронског рачунског центра, који је потом новац предавао разним физичким и правним лицима, и преносио у трезор "Беобанке".

Такође, јер је спречавао контролу распоређивања прихода савезног буџета од стране Савезног буџетског инспектората.

Поступајући по налозима, сам или преко радника царине и у пратњи радника Ресора државне безбедности, изнео је девизе Савезне управе царина, без одобрења Народне банке Југославије, ради полагања на рачун код кипарских банака и на рачуне "оф шор" компанија које је отворила банкарска јединица "Београдске банке" на Кипру, подсећа Апелациони суд у саопштењу.

Кертесу се суди у још три кривична поступка за шверц цигарета у предметима "Суботић", "Бајрушевић" и "Стојчић", као и за злоупотребе са владиним становима у случају "Цица Кнежевић".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара