Вештак: Врх Војске РС наредио стрељање

Војни вештак Ричард Батлер на суђењу Ратку Младићу рекао да из доказног материјала произилази да је оптужени дао наређење за стрељање заробљеника и навео пресретнути разговор пуковника Љубише Беаре који тражи појачање, јер "има да испоручи још 3.500 пакета".

У наставку исказа војног вештака Ричарда Батлера, тужиоци Хашког трибунала данас су, на суђењу Ратку Младићу, низом пресретнутих разговора доказивали да је врх Војске Републике Српске у јулу 1995. наредио и спровео стрељање хиљада Муслимана из Сребренице.

Тадашњи командант ВРС генерал Младић оптужен је за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца у данима пошто што је та војска, 11. јула 1995, заузела Сребреницу која је била под заштитом УН. 

Тужилац Питер Меклоски предочио је, као један од доказа, пресретнути разговор у којем 15. јула безбедносни официр Главног штаба ВРС Љубиша Беара од саговорника тражи појачање у људству зато што "има да испоручи још 3.500 пакета".

Означивши пуковника Беару као "кључну и централну" особу у организовању систематског стрељања Муслимана, Батлер је протумачио је да је под "пакетима" он подразумевао заробљенике из Сребренице. 

"У овом тренутку, пуковник Беара верује да има још 3.500 заробљеника са којима треба да поступи, што значи да их погуби, и да нема могућности да та погубљења обави", рекао је Батлер.

Како је посведочио, по расположивим доказима, Беарина процена преосталих заробљеника била претерана, будући да их је у то време већ било убијено више од 4.000, док је на погубљење чекало још око 2.500 сребреничких Муслимана.

Из целокупног доказног материјала, по Батлеру, произлази да је наређење за стрељање заробљеника морао дати генерал Младић.

Током Батлеровог исказа, тужилац је цитирао и прислушкивани разговор у којем, 16. јула 1995, потпуковник Вујадин Поповић, безбедносни официр Дринског корпуса ВРС, тражи гориво неопходно за "окончање посла" у околини Зворника.

Тај "посао", према Батлеровом тумачењу, било је стрељање више од 1.000 заробљеника на војној фарми Брањево и још 500 у селу Пилица, где је потпуковник Поповић био присутан.

Нешто касније, у одвојеном разговору на који се позивао заступник оптужбе, Поповић је саговорника известио да је "посао завршен". 

Пуковника Беару и потпуковника Поповића, Трибунал је 2010. осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, а они су на ту пресуду уложили жалбе о којима још није одлучено.

Батлер је закључио да Беара, Поповић и других официри ВРС нису могли бити умешани у та злочиначка дела без одобрења са војног врха, односно од генерала Младића.

Тужилац Меклоски завршиће у понедељак, 9. септембра, испитивање свог војног вештака, а затим ће Бутлера унакрсно испитивати Младићева одбрана.

Оптужница Младића (70) терети и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида; терорисање становниства Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара