Читај ми!

Изузеће данског судије на захтев Шешеља

Хашки трибунал одобрио захтев Војислава Шешеља за изузеће данског судије Фредерика Хархофа због сумње у његову непристрасност. Хархоф на адресе пријатеља и сарадника упутио писмо у којем је оценио да су поједине ослобађајуће пресуде плод политички мотивисаног притиска председника суда Теодора Мерона на колеге.

Судско веће Хашког трибунала одобрило је захтев лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља за изузеће данског судије Фредерика Хархофа због сумње у његову непристрасност.

Судија Хархоф је на адресе 56 пријатеља и сарадника упутио писмо у којем је оценио да су ослобађајуће пресуде хрватском генералу Анту Готовини, бившем начелнику Генералштаба ВЈ Момчилу Перишићу и бившем шефу Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу плод политички мотивисаног притиска председника суда Теодора Мерона на колеге.

У поднеску од 9. јула, Шешељ је навео да се види да судија Хархоф робује предрасудама да су Срби учесници у удруженом злочиначком подухвату, а несрби жртве.

Лидер радикала сматра и да је судија Хархоф "склон да осуди по сваку цену" и да "осуђује по аутоматизму".

Дански судија је члан расправног већа које је од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, БиХ и Војводини од 1991. до 1993. године.

Претресно веће Хашког трибунала је за 30. октобар заказало изрицање првостепене пресуде Шешељу.

Тужилаштво је затражио казну од 28 година затвора, а оптужени, који се сам брани, ослобађајућу пресуду.

Тужилаштво је својим поднеском одговорило на захтев Шешеља за изузеће Хархофа, тврдећи да за то нема основа јер је реч "о приватном писму" у коме тај судија, критикујући Трибунал, није изнео другачији став од оних јавних изјава у којима се критикује судска пракса тог суда.

Тужилаштво такође сматра и да се спорно писмо ни на који начин не односи на Шешељев случај и да и из тог разлога не могу да се поткрепе сумње оптуженог у непристраснот судије Хархофа.

Судско веће у својој јучерашњој одлуци прихватило је Шешељев захтев за изузеће данског судије.

Према већу, писмо судије Хархофа побија претпоставку непристрасности.

"У тим околностима, Веће сматра да писмо судије Хархофа, у целини прочитано, одбацује претпоставку непристрасности", каже се у одлуци коју се потписали судије Баконе Џастис Молото и Бартон Хил, док је судија Лиу Дакун приложио издвојено мишљење.

Судије сматрају да би сваки разумни појединац, адекватно обавештен и упознат са писмом Хархофа веровао да је он наклоњен изрицању осуђујућих пресуда, а да се то односи и на случај Шешељ.

То је поткрепљено изјавом у писму у којој Хархоф каже да има професионалну и моралну дилему која ће, како тумачи Веће, створити потешкоће судији да примени постојећу судску праксу Трибунала.

Веће демантује Тужилаштво да је реч о приватном писму и наводи да се писмо појавило у штампаним медијима и на интернету.

После одлуке судског већа, огласила се и портпаролка Трибунала Магдалена Спалинска.

Она је у изјави АФП-у објаснила да је сада на потпредседнику суда, судији Кармелу Ађијусу, да одлучи како ће се наставити суђење.

"Нисмо у потпуности сигурни шта ће се десити. Морамо да размотримо правила (суда)", рекла је Спалинска.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије