Читај ми!

Одложено припремно рочиште за "Агробанку"

Апелациони суд није одлучио по једној од жалби на решење о потврђивању оптужнице за аферу "Агробанка", па формално-правно оптужница није ступила на правну снагу и процес данас није могао да почне.

Припремно рочиште у процесу против некадашњег председника Управног одбора "Агробанке" Душана Антонића и још 20 окривљених да су ту банку својим махинацијама оштетили за 84 милиона евра, одложено је у Специјалном суду у Београду.

Рочиште, које је требало да почне данас без присуства јавности, одложено је јер Апелациони суд није одлучио по једној од жалби на решење о потврђивању оптужнице, па формално-правно оптужница није ступила на правну снагу и процес данас није могао да почне, рекао је Танјугу Горан Петронијевић, бранилац Душана Антонића.

Он је додао да је суд одлучио да, уколико Апелациони суд у току данашњег дана одлучи о жалби, односно одбије је, рочиште може почети сутра.

Уколико пак Апелациони суд не донесе одлуку, сутра ће бити одређен нови термин за почетак припремног рочишта, указао је Петронијевић и подсетио да такође постоји могућност да Апелациони суд усвоји жалбу, укине решење о потврђивнају оптужнице и врати је тужилаштву. 

Након завршетка припремног рочишта, када буду утврђене све "неоспорне чињенице које се неће доказивати", суд ће заказати почетак главног претреса.

Оптужени се терете да су од почетка 2006. па до краја 2011. године противно Закону о банкама и интерним прописима и процедурама у Агробанци, одобравали кредите, банкарске гаранције, менице и отписивали доспеле обавезе наведених предузећа.

Како је наведено у оптужници, одобрени кредити нису враћени, а издате банкарске гаранције и авалиране менице пале су на терет Агробанке, која није могла ни да наплати новац од хипотека, јер је њихова вредност била вишеструко мања од процењене.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу 30. априла против против Душана Антонића, чланова ИО банке Славољуба Корићанца и Бојана Зарића, директора за корпоративно банкарство Бобана Лабовића и директора сектора за управљање ризицима Вехба Папића.

Оптужени су Душко Секулић, Драгомир Јовановић, Борка Филиповић, Ненад Маричић и Снежана Пауновић.

Оптужница терети и Драгована Милинковића, Милоша Марковића, Душка Шуњаревића, Братислава Михајловића, Бранимира Узелца, Суада Хасовића, Слободана Ратковића, Милоша Узелца и Милана Антонића.

Сви они су оптужени за крвично дело злоупотреба положаја одговорног лица за које је запрећена максимална казна затвора до 10 година.  За помагање у извршењу крвичног дела терете се и проценитељи Звездан Дамјановић и Стојан Стојанов, који су процењивали вредности некретнина на којима су успостављене хипотеке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара