Читај ми!

Мина са Маркала произведена у Ваљеву?

На суђењу Ратку Младићу сведок оптужбе рекао да је минобацачка граната која је на сарајевској пијаци Маркале 1995. године убила 43 људи, а ранила 75, произведена у ваљевском "Крушику" 1993. године.

Сведок оптужбе Емир Туркушић изјавио је на суђењу Ратку Младићу у Трибуналу у Хагу да је минобацачка граната која је августа 1995. испред пијаце Маркале у Сарајеву убила или ранила више од стотину људи, била произведена у "Крушику" у Ваљеву.

По оптужници која Младића (70), тадашњег команданта Војске Републике Српске (ВРС), терети за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, ту гранату испалила је ВРС.

Од експлозије те гранате су 28. августа 1995, погинуле 43 особе, а рањено је 75.

Сведок Туркушић учествовао је у истрази те и других експлозија у Сарајеву 1994-95, као члан Одељења за контрадиверзиону заштиту МУП БиХ.

По његовом сведочењу, стабилизатор минобацачке гранате нађен на тлу после експлозије испред Маркала, носио је ознаку КВ-9307 што значи да је пројектил био произведен у ваљевском Крушику јула 1993.

Туркушић је седочио да су исту ознаку имале још четири гранате које су истог дана, 28. августа 1995, експлодирале неколико стотина метара од Маркала, у центру Сарајева.

Истрагом су, по Туркушићевој изјави, били утврђени правац и угао лета гранате који су показали да је пројектил био испаљен с положаја ВРС, удаљених 2.400 метара.

Тачно место да којег је граната била испаљена није било могуће утврдити, нити је то био задатак истражитеља сарајевске полиције, напоменуо је сведок, нагласивши да је то могло бити учињено само радаром.

Прецизирајући да је учествовао у више од стотину истрага експлозија у Сарајеву, сведок је изјавио да су пројектили ВРС падали "претежно" на цивилне објекте.

Данас започето унакрсно испитивање сведока Туркушића, заступници Младићеве одбране наставиће сутра.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се