Читај ми!

Средоје Лукић пребачен у Норвешку

Бивши полицајац у Вишеграду и члан паравојне групе Средоје Лукић, који је у Хагу осуђен на 27 година затвора, пребачен је у Норвешку на издржавање казне.

Некадашњи полицајац у Вишеграду и члан паравојне групе Средоје Лукић, који је пред Хашким трибуналом осуђен на 27 година затвора због ратних злочина у Вишеграду, пребачен је у Норвешку на издржавање казне, саопштено је из Хага.

Лукић, бивши полицајац у Вишеграду и члан паравојне групе коју је предводио његов рођак Милан Лукић, пребачен је 21. августа из притвора у Схевенингену у Норвешку, наведено је у саопштењу Механизма за међународне кривичне судове које је прослеђено медијима.

Оптужница је теретила Лукиће за више злочина над муслиманским становништвом, укључујући убиства, мучења, истребљење, прогон, нападе и пљачке од маја 1992. до октобра 1994. године.

У оптужници је, између осталог, наведено да је Лукићева група затворила око 65 муслиманских жена, деце и старијих мушкараца у кућу која је потом запаљена.

Скоро сви заточеници су погинули, укључујући 17 деце старости од два дана до 14 година.

Средоје Лукић је првостепено био осуђен на 30 година затвора, али му је Апелационо веће Хашког трибунала смањило казну на 27 година.

Механизам за међународне кривичне судове, са седиштем у Хагу, преузео је 1. јула надлежности Хашког трибунала везане за надгледање спровођења казни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара