Читај ми!

Професорски "индекс“ на поправном

Четири године од почетка суђења за аферу "индекс" још нема одговора да ли су се дипломе на Правном факултету у Крагујевцу стицале знањем или добијале за новац. Оптужени професори враћени су на посао, а оспораване дипломе и даље важе. Судско веће најављује пресуду.

Шест година после хапшења и скоро четири од почетка суђења за аферу "индекс", још немамо одговор да ли су се дипломе на Правном факултету у Крагујевцу стицале знањем или добијале за новац. Оптужени професори у међувремену су се вратили на посао, а оспораване дипломе и даље важе. Судско веће најобимнијег поступка у историји српског правосуђа, најављује пресуду.

Прво се појавио снимак, а потом је и једна бивша студенткиња признала да је куповала испите. У фебруару 2007. у року од неколико дана, ухапшено је 20 професора Правног факултета у Крагујевцу. Тако су они који будуће судије, тужиоце и адвокате, уче како да примењују право, били осумњичени да су га злоупотребили.

Професор Павног факлутета у Крагујевцу Марко Павловић каже да крагујевачки факултет стиче неславно име живог споменика корупције.

Подигнуте су две оптужнице, крајем 2007. и почетком 2008. године. Поред професора, оптужени су и студенти и особље факултета. Оптужнице су обједињене па се 87 особа терети за примање и давање мита, злоупотребу службеног положаја и фалсификовање. Према оптужници положени испит је коштао од 500 до 1.000 евра, а диплома од 12.000 до 16.000 евра.

Иако је почетак суђења био заказан за децембар 2008. године, због више захтева оптужених за изузеће судије и тужиоца, главни претрес почео је тек у септембру 2009. године пред вишим судом у Смедереву.

И изостанци оптужених, бранилаца и сведока често су успоравали суђење.

"Свакако је реч о одуговлачењу поступка и два су елемента била за одуговлачење, један је тај што је поступак спојен за 87 оптужених и за неких 150 кривичних дела, то у нормалним околностима не може да се пресуди", каже Павловић.

Адвокат одбране Зора Добричанин Никодиновић каже да неко ко је то урадио, знао је због чега то ради.

"Мислим да се овај поступак претворио у своју супротност. Судијско веће је добило гломазну оптужницу од две прегломазне оптужнице по којима суди истовремено, и добило је баш врућ кромпир", каже Зора Добричанин Никодиновић.

Декан факултета још није испитан, када се недавно, после четири године, појавио у судници - није сведочио због лошег здравља.

"Сваки окривљени има своја процесна права, која може да користи као да се суди само њему, и у ситуацији када се суди за још 90 лица по истој оптужници, једноставно то није био њихов избор, а њихова процесна права су њихова процесна права", каже Добричанин Никодиновић.

Да ли је било злоупотреба проверавало је и Министарство правде.

Суђење се одвија у континуитету, нема злоупотреба и ниједна страна намерно не одуговлачи поступак, резултати су надзора из фебруара. Не постоји ни могућност ослобађања кривице јер, за већину, кривично дело застарева за 30 година.

Судија Светлана Бојковић која води поступак недавно је изјавила да ће првостепену пресуду донети до краја лета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво