Читај ми!

Крстић ослобођен оптужбе за непоштовање суда

Хашки Трибунал ослободио генерала ВРС у пензији Радислава Крстића оптужбе за непоштовање суда. Оптужба се односила на његово одбијање да сведочи на суђењу Радовану Караџићу.

Трибунал у Хагу је данас генерала у пензији Војске Републике Српске Радислава Крстића ослободио оптужбе за непоштовање суда.

Генерала Крстића (65), ослободило је исто расправно веће које га је оптужило за непоштовање суда зато што је два пута - фебруара и марта, одбио да сведочи у одбрану Радована Караџића, упркос обавезујућем налогу суда.

Како је рекао председавајући судија Мелвил Берд, веће је утврдило да генерал Крстић пати од посттрауматског синдрома, а сведочење на суђењу Караџићу могло би погоршати његово здравствено стање.

Већина судија - уз противљење члана већа Огон Квона закључило је да је Крстићево здравствено стање "разумно објашњење" за његово одбијање да сведочи.

Генерала Крстића, који је током рата у БиХ био командант Дринског корпуса ВРС, Трибунал је 2004. године правоснажно осудио на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Тадашњи председник РС Радован Караџић (67) оптужен је за геноцид над више од 7.000 Муслимана пошто је ВРС 11. јула 1995. године заузела ту енклаву у источној Босни.

У та два појављивања пред судом, фебруара и марта, Крстић је тврдио да не може да сведочи на суђењу Караџићу зато што пати од посттрауматског синдрома. "Искључиво из здравстених разлога нисам способан бити сведок у процесу извођена доказа одбране господина Караџића пред овим судом", рекао је Крстић судијама.

На суђењу крајем маја о Крстићевом менталном стању сведочила је, иза затворених врата, психијатар из Београда Ана Најман. Веће је данас, већином гласова, прихватило њене аргументе.

На захтев Караџића који се брани сам, Трибунал је генерала Крстића, почетком године, посебним налогом обавезао да сведочи, пошто је он то претходно одбио да добровољно учини.

Крстић је 7. фебруара доведен у судницу, али је одбио да положи заклетву. Рекао је да не може да сведочи "искључиво из здравствених разлога". "Сама помисао на то да пред овим судом треба нешто да говорим, изазива стрес", рекао је Крстић у фебруару, оптуживши Караџића да га "безобзирно гази".

Рекао је и да је "под сталним надзором лекара и психијатара" у притвору Трибунала у Схевенингену, где је враћен после напада у затвору у Енглеској, током издржавања казне, додавши да "опоравак није био примерен".

Расправно веће је потом наложило лекарски и психијатријски преглед Крстића који су показали да не постоје медицински разлози због којих он не би могао да сведочи.

У складу са том одлуком, генерал Крстић је 25. марта поново изведен пред судије, али је остао при свом ставу да не може да сведочи, упркос упозорењу да може бити оптужен за непоштовање суда.

После тога, расправно веће оптужило га је за непоштовање суда, а суђење је одржано маја ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара