Читај ми!

Потврђена оптужница за Агробанку

Одлуком Апелационог суда потврђена оптужница против Душана Антонића и још 20 окривљених у случају "Агробанка" због сумње да су ту банку својим махинација оштетили за 84 милиона евра.

Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу против некадашњег председника управног одбора "Агробанке" Душана Антонића и још 20 окривљених у случају "Агробанка" због сумње да су ту банку својим махинација оштетили за 84.000.000 евра, саопштено је из тог суда.

Овом одлуком одбијене су жалбе бранилаца оптужених и оптужница је ступила на правну снагу. Сада је на Специјалном суду да закаже почетак суђења.

По мишљењу Апелационог суда, првостепени суд је у образложњу решења од 21. јуна којим је потврђена оптужница дао довољне, јасне и аргументоване разлоге о одлуčним čињеницама за конкретне доказе на основу којих је закључио да постоји оправдана сумња да су окривљени изврšили кривиčна дела која су им стављена на терет, не улазеćи унапред у реšавање оних питања која ćе бити предмет расправљања на главном претресу.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу 30. априла против Антонића, чланова ИО банке Славољуба Корићанца и Бојана Зарића, Бобана Лабовића, директора за корпоративно банкарство, Вехиба Папића, директора сектора за управљање ризицима као и против Душка Секулића, Драгомира Јовановића, Борке Филиповић, Ненада Маричића и Снежане Пауновић.

Оптужница терети и Драгована Милинковића, Милоша Марковића, Душка Шуњаревића, Братислава Михајловића, Бранимира Узелца, Суада Хасовића, Слободана Ратковића, Милоша Узелца и Милана Антонића који су оптужени као одговорна лица у привредним друштвима "Хабит фарм", "Свис фармација", "Свис интермедикал", "Продукт трејд фајнанс", "Вестерн стајл", "Меркјури интернешнел", "Лутон", "Нови дани", "Еколимб", "Хедкомерц" и "Дрина тимбер".

Ови оптужени се терете због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица које је на снази од 15. априла.

Оптужницом су обухваћени и овлашћени проценитељи Звездан Дамјановић и Стојан Стојанов, који су вршили процену вредности некретнина на којима су успостављане хипотеке у корист оштећене банке, који се терете за помагање у извршењу истог кривичног дела.

На основу доказних радњи које је Тужилаштво за организовани криминал спровело у току истраге, постоји оправдана сумња да су оптужени од почетка 2006. па до краја 2011. године противно Закону о банкама и интерним прописима и процедурама у Агробанци одобравали кредите, банкарске гаранције, давали менице и отписивали доспеле обавезе наведених предузећа, наводи се у саопштењу.

Одобрени кредити нису враћени, а издате банкарске гаранције и авалиране менице пале су на терет Агробанке. Наплата кредита и других обавеза из заложених некретнина није била могућа, јер је њихова вредност била вишеструко мања од процењене као и од доспелих обавеза.

Поред тога, над готово свим привредним друштвима којима су одобравани пласмани покренути су стечајни поступци.

Истрага против власника "Хабитфарма" Радослава Секулића прекинута, јер су се вештаци изјаснили да због тренутно лошег здравственог стања привремено не може да учествује у кривичном поступку.

Почетак тог поступка догодио се 8. августа 2012. године хапшењем Душана Антонића, а касније су уследила нова проширења истраге.

Антонић и још неколико оптужених су у притвору, док се остали бране са слободе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара