Читај ми!

Смена и хапшење због убиства у Ратковићу

Директор полиције Милорад Вељовић затражио смену команданта Жандармерије Братислава Дикића. Министар полиције Ивица Дачић каже да ће тај захтев прихватити. Припадник краљевачког одреда Жандармерије Александар Крстић ухапшен због сумње да је убио и запалио две особе, јер је једном од њих дуговао 5.000 евра.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да ће потписати решење о смени команданта Жандармерије Братислава Дикића на захтев директора полиције. Милорад Вељовић затражио је Дикићеву смену после хапшења припадника Жандармерије због сумње да је убио и запалио две особе у близини Јагодине. У међувремену се огласио и Дикић, који каже да није крив и да је за смену сазнао из медија.

Полиција је ухапсила Александра Крстића, припадника краљевачког одреда Жандармерије, због сумње да је убио и запалио Срђана Томића и Александра Недељковића.

У полицији кажу да је Крстић дуговао новац Недељковићу и да га је позвао да му покаже један аутомобил који је, наводно, намеравао да му да на име дуга. Недељковић је Срђана Томића замолио да пође са њим и да га својим аутомобилом одвезе до Крагујевца.

После сусрета у Крагујевцу, Крстић их је уз претњу оружјем приморао да се одвезу на подручје села Закута код Краљева. Крстић је, седећи на задњем седишту, Томићу и Недељковићу пуцао у главу и тако их убио.

Крстић је после злочина одвезао тела и аутомобил до места Ратковић и запалио их како би прикрио трагове.

Полиција је наставила рад на том случају како би утврдила да ли је још неко евентуално учествовао у злочину.

Иначе, покојни Недељковић је те вечери слао својој супрузи поруке. Међутим, у једном тренутку, порука више није било и супруга је посумњала да се нешто догодило. Пријатељ убијеног Александра Недељковића каже да су преко познаника успели да ступе у контакт и са осумњиченим Крстићем.

"Он је рекао да Сале није био код њега, да су се чули преко поруке око три сата, да је био у лову и да је неки мотор поправљао. Када га је добила Салетова супруга, он је рекао да он није био код њега и да он лаже. Када га је питала шта да ради, он јој је рекао да пријави полицији", прича пријатељ Александра Недељковића Рајко Рацић.

Полицији је све и пријављено, а Крстић је убрзо и ухапшен. Након хапшења припадника Жандармерије уследио је захтев за смену команданта Жанармерије.

Директор полиције Милорад Вељовић каже да конференција за новинаре на којој је објавио да ће затражити Дикићеву смену једна од најтежих у каријери.

"Ови људи и овај човек који је урадио ово нису представници полиције, ни Жандаремрије, нити могу бити, они су изроди", рекао је Вељовић.

Појединци не смеју бити изнад закона

Према његовим речима, ниједан појединац не сме бити изнад система и државе и зато је затражио смену команданта Жандармерије.

"Ово данас није почетк. Ово је данас ствар која је, како сте ви рекли прелила чашу жучи и која се мора решити. И ја у овом делу очекујем потпуну подршку и премијера и министра, овај проблем морамо већ данас решити", истакао је Вељовић.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић није дуго чекао. Рекао је да може да реагује двоструко, а то значи да може да потпише решење или да не реагује никако.

"Рекао сам да ћу поптисати решење зато што не улазим у разлоге, нисам улазио ни у питање када је предлаган, морам да кажем одмах да сам ја тада имао своје предлоге, али није битно. Био је наш предлог, не треба пљувати у лице самима себи, јер кад пљујеш увек пада на твоје лице", рекао је Дачић.

Иначе, крајем прошле године, покренута је истрага о злоупотребама у Жандармерији. Пре неколико месеци, у медијма се појавио извештај сектора унутрашње контроле у којем се наводи да су Дикићев рођени брат и још неколико припадника те јединице осумњичени за уцене, изнуде и рекетирање. Директор полиције каже да још није обавештен шта је са тим случајем.

"Тај догађај што пре мора изаћи у јавност, да ли је неко одговоран, због чега и како. Нисам сигуран, али мислим да је тај случај решен пре, да се овај догађај можда не би ни десио", сматра Вељовић.

Директор полиције је 2011. године затражио кадровске промене у Жандармерији због поремећених људских односа и нефункционисања одреда те јединице.

То је, како каже, урадио после акције "Систем". Полиција је тада дошла до сазнања да је командант Жандармерије прислушкивао своје сараднике и да су припадници те јединице пронашли одређену количину оружја, коју нису пријавили, већ су је пребацили у своју базу.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се