Читај ми!

Обрадовић о убијању заробљеника

Ратко Младић био надређен одреду Главног штаба ВРС који је убијао муслиманске заробљенике у Сребереници, тврди бивши официр Главног штаба Љубомир Обрадовић на суђењу Младићу у Хагу.

Бивши официр Главног штаба (ГШ) Војске Републике Српске (ВРС) Љубомир Обрадовић посведочио је, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да је генерал Младић био надређен одреду ГШ који је, у јулу 1995. године, убијао Муслимане заробљене у Сребреници.

Оптужница генерала Младића (70), тадашњег команданта ГШ ВРС, терети за геноцид над око 7.000 муслиманских заробљеника из Сребренице, у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995. године, заузела ту "заштићену зону" УН.

Поред Дринског корпуса, који је изводио офанзиву на Сребреницу, према изјави пензионисаног генерала Обрадовића, генералу Младићу био је подређен и 10. диверзантски одред, који је био јединица ГШ ВРС.

Припадник тог одреда Дражен Ердемовић признао је 1996. године да је, заједно са другим члановима јединице, стрељао између 1.000 и 1.200 Муслимана из Сребренице, 16. јула 1995. године, на војној фарми Брањево код Зворника.

Ердемовић, кога је Трибунал 1997. године осудио на пет година затвора, сведочио је у протеклим годинама десет пута против оптужених за сребренички злочин, последњи пут недавно против генерала Младића.

Још шесторица припадника Одреда, који су стрељали заробљенике на Брањеву, осуђена су пред судом у Сарајеву на затворске казне од 10 до 35 година затвора.

Сведок Обрадовић изјавио је да су директну команду и контролу над Одредом имали Младићев помоћник за обавештајно-безбедносне послове генерал Здравко Толимир и њему подређени начелник обавештајне управе Петар Салапура.

Трибунал је Толимира неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

"Уз одобрење" генерала Младића, Толимир и Салапура наређивали су Одреду, изјавио је Обрадовић.

Сведок је рекао да "претпоставља" да је генерал Младић морао видети текст Директиве број седам, пре него што је документ био упућен на потписивање врховном команданту и председнику РС Радовану Караџићу.

Караџић је том директивом, у марту 1995. године, наложио да ВРС у Сребреници и Жепи створи "неподношљиве услове потпуне несигурности без наде у даљи опстанак и живот цивилног становништва".

Према Обрадовићу, у сачињавању те директиве било је "неминовно учешће ГШ, зато што врховна команда није имала стручне органе" који би могли обавити тај посао.

У унакрсном испитивању, на питање браниоца Бранка Лукића да ли је од колега у ГШ ВРС икада чуо да је генерал Младић наредио да се Муслимани из Сребренице побију Обрадовић је рекао: "Никад, ни до дана данашњег".

Обрадовић због повреде до 17. јула 1995. године није био у ГШ ВРС.

Унакрсно испитивање, бранилац Лукић завршиће сутра.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се