Истражитељ: Сребреничке жртве стрељане

На суђењу Ратку Младићу истражитељ Дин Менинг рекао да жртве у Сребреници нису убијене у борбама, већ су заробљене, стрељане и покопане.

Тужиоци Трибунала у Хагу су данас извођење доказа против Ратка Младића наставили исказом свог бившег истражитеља Дина Менинга о томе да су, по обимним доказима, жртве нађене у масовним гробницама повезаним с падом Сребренице јула 1995, биле стрељане.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић (70) оптужен је за геноцид над 7.000 Муслимана из Сребренице у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту "заштићену зону" УН.

Менинг, који је годинама координирао истрагу Тужилаштва о сребреничком злочину, одбацио је могућност да су у гробницама борци погинули у сукобима.

Рекао је да жртве "нису биле убијене у борбама", него су биле "заробљене, стрељане и покопане". Као доказ за то, сведок је навео да су многим жртвама биле повезане очи и везане руке и да су повези и жице нађени у гробницама. 

Менинг је - приказујући сателитске снимке које су начиниле власти САД и фотографије са ексхумације гробница - сведочио да су тела из примарних гробница, у близини места егзекуција, септембра 1995. пребачена у секундарне гробнице на недоступним местима, да би се прикрио злочин.

У већини од "четрдесетак" примарних и секундарних гробница, рекао је Менинг, нађени су докази - попут пушчаних чаура и повеза - који су жртве повезали са одређеним местима егзекуција у околини Зворника.

Као пример, навео је да су у две примарне гробнице у селу Глогова, код Братунца, нађени делови врата и зграде складишта у селу Кравица, удаљеног осам километара.

Исти фрагменти затим су нађени и у секундарним гробницама у Зеленом Јадру, где је ВРС у јесен 1995. преместила тела првобитно покопана у Глогови, у оквиру тајне операције за прикривање злочина. 

У складишту у Кравици, по оптужници против Младића и ранијим пресудама, српске снаге су 13. јула 1995. убиле око 1.000 сребреничких Муслимана.

Описујући стрељање 500 заробљених Муслимана у Козлуку, 15. јула 1995, Менинг је рекао да су, по доказима, жртве биле приморане да "клекну покрај јаме за ђубре" у којој су биле сломљене флаше из оближње фабрике, а потом је на њих "пуцано и пале су у јаму".

Измешано са посмртним остацима, стакло из козлучке примарне гробнице је касније нађено у секундарним гробницама.

Младићева одбрана сутра ће завршити данас започето унакрсно исптивање Менинга.

Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; за терорисања становништва Сарајева кампањом снајперских и артиљеријских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије