Читај ми!

Дрвокрадице са калашњиковом

Више од сто чаура нађено у селу Боровац на административној линији са Косовом, где су се наоружани Албанци сукобили са Жандармеријом. У пуцњави рањено шест Албанаца, од којих један теже, потврдила косовска полиција. Истражни судија обавио увиђај. Братислав Дикић позвао Еулекс и Кфор да "спрече нарушавање мира".

20.45 -  Дикић позвао Еулекс и Кфор да "спрече нарушавање мира и илегалан прелазак административне линије од стране наоружаних албанских сепаратиста".

14.15 - Пре око сат времена завршен увиђај у месту Боровац. 

Припадници Жандармерије сукобили су се синоћ у атару куршумлијског села Боровац на административној линији са Косовом са наоружаним Албанцима који су секли и крали дрва у шуми. Истражни судија Вишег суда у Прокупљу на лицу места обавио је увиђај.

У пуцњави је рањено шест Албанаца, пет мушкараца је задобило лакше повреде, док је један теже рањен, потврдила је косовска полиција.

Портпарол косовске полиције изјавио је да су повређени Албанци смештени у Клиничко-болничком центру у Приштини.

Косовска полиција наводи и да је након пуцњаве која се догодила синоћ око 19.40 у атару селу Мировац код Подујева, започела истрагу о том инциденту.

На месту пуцњаве, у шуми на око килиметар од првих кућа, пронађено је више од стотину чаура од метака, као и трактор који су Албанци довезли како би извлачили дрва.

Како РТС незванично сазнаје, нападачи, који су били наоружани калашњиковима, са више позиција су пуцали на Жандармерију.

Дикић: Вечерас стање безбедности стабилно

Командант Жандармерије Братислав Дикић изјавио је вечерас да је на том подручју стање безбедности стабилно и позвао Еулекс и Кфор да "спрече нарушавање мира и илегалан прелазак административне линије од стране наоружаних албанских сепаратиста".

"Припадници жандармерије примењују све оперативно тактичке мере и радње из своје надлежности у складу са законом, како би спречили албанске терористе и криминалце да наруше безбедност грађана који тамо живе", навео је Дикић вечерас у изјави достављеној Танјугу.

Он је казао да су данас "на лицу места догађаја, приликом увиђаја који су вршили правосудни органи, пронађени трактор са дрвима без регистарских ознака, трагови крви, чауре из више врста оружја из кога је отворена ватра на полицијске службенике жандармерије, моторне тестере и делови личне гардеробе".

"Информације указују да је повређено неколико лица албанске националности која су учествовала у оружаном нападу на жандармерију", навео је Дикић.

Према његовим речима, "ово није први догађај да наоружани албански сепаратисти прелазе административну линију на том подручију са циљем вршења терористичких напада или других кривичних дела".

"Позивам надлежне органе Еулекса и Кфора да предузму мере из своје надлежности и спрече нарушавање мира и илегалан прелазак административне линије од стране наоружаних албанских сепаратиста", навео је командант Жандармерије.

Мештани села Боровац су уплашени, кажу да никоме није јасно како Албанци који долазе да секу шуму, преко административне линије коју чува косвска полиција, прелазе наоружани аутоматским оружјем.

"Од месеца марта, сваког дана, ујутру око пола седам и увече око пола седам, сигурно око 10 хектара су посекли приватне шуме", каже један од мештана Радослав Павловић.

Председник Месне заједнице Боровац Часлав Милошевић каже да ово није први, већ трећи или четврти сличан инцидент.

"Да би заплашили мештане, они су испаљивали по један, два хица, да би несметано и на брзину посекли шуму и вратили се на територију Косова", каже Милошевић.

У селу Боровац живи двадесетак мештана међу којима је петоро деце.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара