Читај ми!

Крајишник на слободи 1. септембра

Момчило Крајишник који је пред Хашким трибуналом осуђен за злочине над несрпским становништвом током рата у БиХ од 1992. до 1995. године биће превремено пуштен на слободу 1. септембра, одлучио председник Хашког трибунала Теодор Мерон. Одлука о његовом ослобађању донета након што је одслужио две трећине казне.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон донео је одлуку о превеременом пуштању на слободу Момчила Крајишника, који је осуђен за злочине над несрпским становништвом током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Судија Мерон у одлуци наводи да је размотрио све чињенице и релевантне информације и да сматра да је Крајишник рехабилитован, као и да је ризик да он почини нове злочинр веома мали. Према његовим речима, фактор рехабилитације требало би да иде у корист Крајишнику.

Како се наводи, 3. августа Крајишник ће одслужити две трећине казне, а пракса Трибунала је да се након тог периода размотри ослобађање осуђене особе.

"Примећујем и да су и моје колеге мишљења да би Крајишник требало да буде ослобођен након одслужења две трећине казне, иако нису сагкласни о датуму ослобођења", навео је Мерон у одлуци.

Како каже, три судије су за то да датум ослобађања буде после 3. августа, двојица су предложила ослобађање 3. августа, а један се није изјаснио о датуму.

"Узимајући у обзир ове околности, сматрам да би Крајишник требало да буде ослобођен 1. септембра 2013. године", закључио је Мерон.

Момичило Крајишник, бивши председник Скупштине Републике Српске, првостепено је 2006. године осуђен на 27 година затвора. Жалбено веће Хашког трибунала је 2009. године преиначило пресуду, тако да је Крајишник правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Крајишника су снаге Сфора ухапсиле 3. априла 2000. године и истог дана га изручиле Хагу.

Суђење је трајало од 3. фебруара 2004. до 31. августа 2006. године, а на првостепену пресуду жалбу су уложили и Тужилаштво и Крајишник, који је сам водио жалбени поступак.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара