Читај ми!

Ердемовић сведочио на суђењу Младићу

Бивши војник Војске Републике Српске Дражен Ердемовић на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу сведочио како је, средином јула 1995, у околини Зворника учествовао у стрељању више од 1.000 Муслимана из Сребренице.

Сведок тужилаштва Дражен Ердемовић сведочио је на суђењу Ратку Младићу у хашком Трибуналу како је средином јула 1995. године учествовао у стрељању муслимана из Сребренице.

Број заробљеника које је 16. јула 1995. на фарми Брањево код села Пилица, убио заједно са још седморицом припадника 10. Диверзантског вода ВРС, Ердемовић је проценио на "између 1.000 и 1.200".

На фарму Брањево, Ердемовића и друге војнике, по сведоковој изјави, довео је из Зворника "висок и корпулентан потпуковник ВРС", који је имао "проседу косу" и издао наредбу да буду побијени.

Мушкарци у цивилној одећи, неки с повезима преко очију и везаних руку затим су, изјавио је Ердемовић, у групама од по десетак извођени пред стрељачки строј.

По Ердемовићевом исказу, стрељање муслимана трајало је од 10 сати ујутро до 15 или 15,30 сати поподне, када је убијање преузела друга јединица ВРС из Братунца.

На крају стрељања, појавио се поново потпуковник ВРС, а Ердемовић каже да његово име никада није сазнао.

Диверзантима је рекао да у оближњем селу Пилица има "још око 500 заробљеника које треба побити", али су они то одбили да учине.

Заробљене у Дому културе у Пилици су, уместо њих, убили војници ВРС из Братунца, рекао је Ердемовић, потврдивши да је из кафане преко пута Дома видео лешеве и чуо експлозије и пуцњаву.

По сведоковом опису, потпуковник ВРС који је војнике водио да стрељају заробљене Муслимане, могао би бити Љубиша Беара, осуђен пред Трибуналом на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

Ердемовић је 1996. године ухапшен у Србији, пошто је о злочину на Брањеву испричао америчкој новинарки, а потом је изручен у Хаг.

Пред Трибуналом је признао кривицу за тај злочин, у оквиру нагодбе са тужиоцима. Осуђен је на пет година затвора, а на слободу је пуштен 2000. године пошто је издржао казну у Норвешкој.

Протеклих година, сведочио је на суђењима Радиславу Крстићу, Слободану Милошевићу, Момчилу Крајишнику, Момчилу Перишићу, Вујадину Поповићу и Радовану Караџићу.

Ердемовића ће сутра унакрсно испитивати браниоци генерала Младића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара