Читај ми!

Брамерц најавио жалбу на ослобађајуће пресуде

Серж Брамерц изјавио да је разочаран ослобађајућим пресудама Анти Готовини, Момчилу Перишићу и Јовици Станишићу. Најавио је жалбу на пресуду Станишићу и Франку Симатовићу.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да "није примерено и не помаже" да се тужилаштво укључи у расправу о недавном писму судије Фредерика Хархофа, који је критиковао председника суда Теодора Мерона да је подлегао наводним политички притисцима.

Истовремено, Брамерц је, у писаној изјави, подвукао да је "разочаран ослобађајућим пресудама" које је Трибунал недавно изрекао хрватском генералу Анту Готовини, бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу и некадашњем шефу Службе државне безбедности Јовици Станишићу, оптуженим за злочине у Хрватској и БиХ.

У недавном писму пријатељима, које је неки од њих доставио данској штампи, судија Хархоф сугерисао је да је Мерон, за рачун САД-а и Израела, извршио притисак на судије Трибунала да ослободе Готовину, Перишића и Станишића.

Пре него што је постао амерички држављанин, судија Мерон био је амбасадор Израела при УН.

Одговарајући на захтеве за коментар Хархофовог писма, Брамерц је изјавио да је, "као и сви који подржавају међународно кривично правосуђе, забринут због деструктивних елемената у расправи која је уследила након објаве писма", али да "није примерено и не помаже да се тужилаштво укључи у ту расправу".

"У исто време, разумем разочарање које након низа недавних ослобађајућих пресуда, које су поменуте у писму судије Хархофа, осећају многи, посебно заједнице преживелих. Тужилаштво је такође разочарано", нагласио је Брамерц.

Напомињући да ослобађајуће пресуде могу бити "праведан и прикладан резултат сваког судског поступка", главни тужилац је назначио да се "оне морају заснивати на јасној анализи доказа и кохерентом правном образложењу. Оне, такође, морају бити уверљиво објашњене заједницама на које се односе".

Жалба на пресуду Станишићу и Симатовићу 

Као показатељ одлучности тужилаштва да "тим заједницама" донесе "праведне исходе који исправно одражавају кривицу оптужених пред Трибуналом", Брамерц је најавио да ће до петка поднети најаву жалбе на ослобађајућу пресуду Јовици Станишићу и Франку Симатовићу-Френкију.

"Сматрамо да пресуда већине у претресном већу садржи више озбиљних грешака које су довеле до неправедног исхода, што треба исправити", истакао је Брамерц.

Главни тужилац је, такође, уверен да "постоје уверљиви разлози да се одступи од правних принципа артикулисаних у жалбеној пресуди у предмету Перишић".

Жалбено веће је Перишића, првостепено осуђеног на 27 година затвора због помагања и подржавања злочина у БиХ, ослободило кривице, оцењујући да помоћ коју је он пружао Војсци РС није била пружена уз "директно усмерење" на чињење злочина.

Брамерц у данашњој изјави оцењује да такав приступ "нема основа у међународном обичајном праву, да је супротан ранијој пракси жалбеног већа, да му недостаје кохерентност правне доктрине и да поткопава поштовање међународног хуманитарног права".

Сличну оцену у свом писму изложио је судија Хархоф.

Осврћући се на пресуду Готовини, главни тужилац је напоменуо да разматра да ли су задовољени услови за ванредну ревизију те коначне пресуде. Ако јесу, најавио је да ће у року од годину дана од пресуде, по правилима, поднети захтев за ревизију.

Додао је и да ће хашко тужилаштво пружити сву могућу помоћ националним правосуђима у бившој Југославији за кривични прогон починилаца злочина током и после хрватске операције Олуја у августу 1995. године.

Брамерц је рекао да "Трибунал мора узети у обзир ваљану критику, како би очувао свој углед у будућности".

"Трибунал мора користити конструктиван аспект покренуте расправе као одскочну даску за ојачавање својих поступака", рекао је Брамерц.

Као главни циљ тужилаштва, он је навео да је то да "омогући да Трибунал својим преосталим радом уверљиво покаже легитимност својих поступака, високи квалитет пресуда и способност да обезбеди правду за жртве у сукобима у бившој Југославији".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво