Читај ми!

Суботић о Караџићевој директиви

Сведок одбране Богдан Суботић тврдио на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да Караџић никада свесно не би потписао директиву којом је 1995. године наложио Војсци Републике Српске да у Сребреници створи "неподношљиву ситуацију тоталне несигурности, без наде у даљи живот и опстанак становништва".

Радован Караџић никада свесно не би потписао директиву којом је 1995. године наложио Војсци Републике Српске да у Сребреници створи "неподношљиву ситуацију тоталне несигурности, без наде у даљи живот и опстанак становништва", изјавио је сведок одбране Богдан Суботић на суђењу Радовану Караџићу.

Док га је унакрсно испитивао тужилац Алан Тигер, Суботић, који је тада био Караџићев саветник, потврдио је да је такав налог ВРС био "противправан" и "споран", али је, истовремено, изразио "велику сумњу" да је Караџић директиву, коју је сачинио Главни штаб ВРС, прочитао пре него што је на њу ставио потпис.

"Не верујем да би то прихватио да је прочитао. Сматрам да председник то није прочитао", рекао је пензионисани генерал Суботић.

Суботић је рекао да "не искључује могућност" да је страница са наведеном реченицом "накнадно убачена" у Директиву број седам, коју је Караџић упутио ВРС у марту 1995. године.

Оптужница Караџића терети за за геноцид над око 7.000 Муслимана у Сребреници у данима пошто је ВРС заузела ту "заштићену зону" УН, јула 1995. године.

Осврћући се на Суботићеву тврдњу да је та оптужба "50 одсто превара", тужилац Тигер цитирао је сведоку више извода из међународне штампе и докумената из лета 1995. о убиствима у Сребреници, као доказ да је за то морао знати и Караџић.

"Ја тврдим да је све ово лаж", одговорио је Суботић, додајући да за исање штампе и протестна писма међународних званичника није знао.

Тужилац Тигер испитивао је Суботића и о масакру на Корићанским Стијенама на Влашићу, где је 21. августа 1992, убијено око 200 муслиманских заробљеника из логора у Приједору.

Суботић је, као министар одбране ВРС, учествовао на састанку у Бањалуци са званичницима тамошње полиције Стојаном Жупљанином и Симом Дрљачом, на којем су разговарали о истрази о том злочину.

У писаној изјави, Суботић је полицајцима и судијама пренео Караџићев налог да се спроведе истрага и казне починиоци.

Караџић је, по његовим речима, у то време имао милион проблема" и истрагу је препустио "институцијама".

При исказу да босански Срби нису унапред имали ратни план, Суботић је остао и након што му је тужилац Тигер предочио више докумената и Караџићевих изјава које су говориле супротно.

Процес Караџићу биће настављен сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво