Читај ми!

Сведок потврдио стрељање заробљених Муслимана

Бивши припадник ВРС на суђењу Ратку Младићу потврдио да су, средином јула 1995, припадници Војске Републике Српске стрељали стотине Муслимана из Сребренице у околини два села у општини Зворник.

Сведочећи на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу, бивши војник Војске Републике Српске потврдио је да су, средином јула 1995, припадници ВРС стрељали стотине Муслимана из Сребренице у околини два села у општини Зворник, јавља дописник агенције Бета.

Младића (70), тадашњег команданта ВРС, оптужница терети за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице, у данима пошто је ВРС, 11. јула 1993, заузела ту заштићену зону УН.

Дајући исказ под псеудонимом РМ-269, сведок је изјавио да је, 14. јула 1995, присуствовао довођењу муслиманских заробљеника у школу у селу Ораховац код Зворника где су затворени у фискултурну салу.

РМ-269 је изнео да је код школе видео главног безбедносног официра Зворничке бригаде ВРС Драга Николића. Николића је Трибунал 2010. прогласио кривим за помагање и подржавање геноцида и осудио на 35 година затвора.

После неколико сати, војни полицајци су заробљенике изводили из сале, везивали их и одводили камионом.

Сведок би убрзо чуо пуцњаву из правца где је камион отишао. Он је изјавио да се то понављало све док гимнастичка сала није остала празна.

РМ-269 је рекао да су му војни полицајци рекли да су сви заробљени Муслимани побијени.
Код школе у Ораховцу, по оптужници и ранији пресудама Трибунала, ВРС је стрељала око 1.000 муслиманских мушкараца.

Сведок је изјавио и да је сутрадан, 15. јула 1995, био очевидац одвођења Муслимана заточених у школи у селу Рочевић. У близини школе видео је тела.

И из школе у Рочевићу, заробљеници су одведени у камионима, а РМ-269 је касније чуо да су погубљени у Козлуку.

По оптужници и ранијим пресудама, ВРС је у Козлуку убила око 500 Муслимана доведених из школе у Рочевићу.

Сведочење на суђењу Младићу, РМ-269 наставља сутра.

Претходни сведок оптужбе, тадашњи официр ВРС Зоран Малинић описао је обраћање Младића заробљеним Муслиманима на фудбалском игралишту у селу Нова Касаба код Сребренице, 13. јула 1995. године.

Око 1.200 заробљеника, Малинић је, као мајор и командант батаљона војне полиције при Главном штабу ВРС, тога дана обезбеђивао када је дошао Младић.

"Генерал Младић ушао је међу заробљенике, није био испред њих... чуо сам један део онога што је рекао... Начелно, говорио је о рату, Алији Изетбеговићу, да људи страдају на основу непромишљених одлука. Рекао је да заробљеници не треба да се плаше јер ће се
вратити својим домовима и бити размењени... Генерал Младић је, по завршетку говора, добио аплауз заробљеника", испричао је Малинић, чији је лик био скривен од јавности.

Малинић је рекао да није знао шта је било са заробљеницима пошто су одведени са игралишта у Новој Касаби.

Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво