Читај ми!

Украдено жито вредно 20 милиона евра

У 19 складишта робних резерви мање пшенице и кукуруза него што је било смештено у силосе, саопштило надлежно министарство. Држава оштећена за око 20 милиона евра, рекао министар трговине Расим Љајић. Накнаднa контролa биће спроведена у 26 складишта.

Пољопривредни инспектори су утврдили да су у 19 складишта робних резерви мање пшенице и кукуруза него што је било смештено у силосе, саопштило је Министарство пољопривреде Србије. Министар трговине Расим Љајић рекао је да је том крађом држава оштећена за око 20 милиона евра.

"Према прелиминарним резултатима, утврђено је да од укупно 77 контролисаних силоса, у седам уопште нема или недостају велике количине робе, односно око 46.000 тона меркантилне пшенице и око 32 тоне меркантилног кукуруза", рекао је Љајић. 

У три случаја је откривена превара јер су складиштари скривали пшеницу испод дуплог дна у ћелијама силоса. У једном случају је складиштар онемогућио контролу, јер је уклонио мердевине на силосима, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.

Накнаднa контролa биће спроведена у 26 складишта, јер је регистрован промет робе у време кад је рађена провера количине робних резреви. Мањкови пшенице и кукуруза нису утврђени у 32 складишта у којима се чува роба која је у власништву државе.

Контрола овлашћених складиштара трајала је две недеље, а истовремено су рађене и лабораторијске анализе о присуству афлатоксина и тешких метала у пшеници и кукурузу.

"Контрола стања кукуруза у пшенице у робним резервама урађена је на квалитетан, професионалан и озбиљан начин, упркос потешкоћама и ризицима са којима се радна група сусретала", истакао је Љајић. 

На предлог Министарства трговине, Влада Србије је формирала радну групу за контролу овлашћених складиштара, односно предузећа која имају уговор с Дирекцијом за робне резерве да чувају пшеницу и кукуруз.

Љајић је најавио да ће Радна група наредне недеље Влади Србије предати комплетан извештај о свом раду са предлогом мера које треба предузети, а истовремено ће затражити и скидање ознаке државне тајне са података о укупним количинама кукуруза и пшенице које се налазе у робним резервама.

Намера је, како је истакао Љајић, да се други државни органи, пре свега МУП, Тужилаштво и Пореска управа, обавесте о утврђеним неправилностима и размерама причињене штете, како би предузели мере из своје надлежности.

Предузећа која имају уговоре с Дирекцијом за робне резерве о чувању робе, имају и материјалну, а по Закону о робним резервама, и кривичну одговорност за стање те робе, јер је забрањено коришћење те робе без налога Дирекције.

Роба из државних резерви чува се у око 80 складишта, а само једно од њих је у државном власништву.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво