Вештак: Није било прекомерне употребе силе

У Трибуналу у Хагу суђење бившем председнику Републике Српске, Радовану Караџићу настављено испитивањем сведока одбране, бившег премијера РС Владимира Лукића и вештака Милете Попоарића. Вештак одбране тврди да није било прекомерне употребе силе током ракетирања Сарајева.

Одбрану од оптужби за терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем, бивши председник Републике Српске Радован Караџић наставио је пред Хашким трибуналом исказом вештака за балистику, Милета Попарића.

Вештак Попарић је у извештају, који ће бити уведен у доказе, оспоравао одговорност Војске РС за низ снајперских напада на цивиле у Сарајеву, који су наведени у оптужници.

Караџић, који се брани сам, Попарића је у првом делу исказа испитивао о дејствима минобацача, иако је он најављен као вештак за пешадијско наоружање.

Бивши официр ЈНА, Попарић посведочио је да су стандарди те војске дозвољавали да за уништавање једног циља буде испаљено до 216 минобацачких граната.

По његовим речима, "дискреционо право команданта" је да одлучи колико ће пројектила испалити на одређени циљ.

"Постоји ситуација у којој се може употребити много граната, а да то не буде прекомерна ватра", рекао је Попоарић.

Пошто му је Караџић, затим, приказао снимак вишецевног бацача Армије БиХ на Игману, Попарић је прокоментарисао да је то оруђе калибра 107 милиметара" какво нису имале ни ЈНА, ни ВРС.

Правни саветник одбране Питер Робинсон назначио је да је, према оптужби, таква граната експлодирала у сарајевском насељу Алипашино Поље, 22. јануара 1994, када је у неколико експлозија погинуло шесторо деце.

У већем делу данашњег заседања, тужиоци су унакрсно испитивали претходног сведока Караџзићеве одбране, бившег премијера РС Владимира Лукића.

Потврђујући да је у сарајевском насељу Грбавица, током рата у БиХ, било злочина над Муслиманима на Грбавици, Лукић је тврдио да починиоци нису били припадници ВРС, већ "кокошари који су пљачкали и мучили жене" и да су власти чиниле све да злодела
спрече и казне.

Сведок је потврдио и да су у Приједору "пљачкаши пљачкали све редом, малтретирали жене и починили више појединачних убистава".

"Наша служба открила је њих 11, оптужила их и послала правосуђу. Шта се после догађало - не знам", рекао је Лукић.

У Трибуналу у Хагу сутра ће бити настављено суђење Караџићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво