Читај ми!

Оптужница због превара са наградним играма

Подигнута оптужница против 18 особа које су учествовале у малверзацијама са наградним играма. Сумња се да је та криминална група на преварама у радио и телевизијским квизовима и астролошким емисијама зарадила преко пола милијарде динара и оштетила више од 160.000 грађана, саопштило Тужилаштво за организовани криминал.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против 18 особа због сумње да су, организовањем телефонских квизова и астролошких емисија, оштетили више од 160.000 грађана Србије за скоро 319 милиона динара.

Организована криминална група је на тај начин себи прибавила противправну имовинску корист у износу од 502.875.761 динара, наводи се у саопштењу тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића.

Како се истиче у саопштењу,  власник и директoр предузећа "Фонлидер" Раде Јовичић и Радивоје Пушоња, као и Душан Морача, власник и директор РТВ „Дуга" и РТВ „Астро" организовали су криминалну групу чији су припадници постали запослени у тим предузећима као и власници и одговорна лица у предузећима „МХЦ" и МХЦ „Телекомункације" и друга привредна друштва.

Сумња се да је та криминална група у периоду од 1. jaнуара 2009. године до 27. новембра 2012. године организовала и емитовала радио и телевизијске квизове у којима за тачне одговоре на једноставна питања су нуђене робне и новчана награде.

Према наводима оптужнице, у току емитовања квизова грађани који су позивали радио и телевизијске станице или слали смс поруке преко посебно тарифираних телефонских бројева нису укључивани у програм. Њихови позиви држани на чекању како би се увећали трошкови позива.

Тужилаштво напомиње да у квизовима није исплаћена ниједна новчана награда нити подељен обећани робни поклон. Како би се створио привид да се квизови регуларно одвијају, у емисије су укључивани чланови организоване криминалне групе чији је задатак био да се јављају са редовних телефонских бројева од којих су неки били и у студију и глумили учеснике квизова.

На сличан начин организоване су и астролошке емисије. У програм су укључивани чланови организоване криминалне групе, њихови рођаци и пријатељи док су заинтересовани грађани држани на чекању.

Оптужница је подигнута против Радета Јовичића, Радивоја Пушоње, Душана Мораче, Саве Мораче, Владе Стевановића, Иване Николић, Марка Гајића, Марка Шолајића, Сретанке Мораче, Јожице Плевник, Александре Ђерић, Јасне Крсмановић, Александара Лазића, Зорана Мајдака, Бранка Костића, Марка Аћимовића, Чедомира Тасовца и Владана Петровића због кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела.

Због кривичног дела преваре оптужене су све особе осим Владана Петровића који се терети за кривично дело одавање службене тајне.

Јовичић, Мајдак и Душан Морача се поред наведених дела терете и за неовлашћено искоришћавање ауторског дела или предмета сродног права, а Морача и за неовлашћено бављење одређеном делатности.

Поред тога, Јовичићу се ставља на терет да је утајио порез.

Такође, оштећени су и грађани који су звали и слали смс поруке из Швајцарске, Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Шведске и Данске.

Суд је организаторима Радету Јовичићу, Радивоју Пушоњи и Душану Морачи након подизања оптужнице продужио притвор до 30 дана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво