Читај ми!

Потврђена ослобађајућа пресуда Марини Андрејић

Одбијен захтев тужилаштва за заштиту законитости поводом ослобађајуће пресуде Марина Андрејић, којој је суђено за убиство сина Ђорђа у јулу 2010. године.

Врховни касациони суд одбио је као неоснован захтев Републичког јавног тужилаштва за заштиту законитости поводом правоснажне пресуде којом је Марина Андрејић (43) из Мајиловца прошлог лета ослобођена оптужби за убиство сина Ђорђа (13) у јулу 2010. године, речено је Танјугу у том суду.

Том одлуком је највиши суд потврдио ослобађајућу пресуду коју је Андрејићевој прошлог лета изрекао Апелациони суд у Београду, након одржаног главног претреса.

Јавно тужилаштво је захтевом за заштиту законитости, који је ванредни правни лек, побијао пресуду Апелационог суда тврдећи да је донета уз битне повреде одредби кривичног поступка.

Андрејићева је претходно у два наврата у Вишем суду у Пожаревцу била осуђивана на 20 година затвора.

У образложењу пресуде ВКС се, између осталог, наводи да нема никакве сумње да је Апелациони суд на претресу извео апсолутно све доказе који су у току поступка прикупљени, да их је све ценио, те да је у разлозима пресуде јасно изнео због чега сматра да постоји сумња у истинитост признања Андрејићеве.

Такође је потврдио део правоснажне пресуде којом се констатује да није доказано да је на начин описан у оптужници и изреци првостепене пресуде, убила сина, као и да је другостепени суд са једнаком пажњом испитао и утврдио, како чињенице које терете окривљену, тако и оне које јој иду у корист.

Андрејевићева је била ухапшена 25. јула 2010. године, три дана од нестанка њеног сина Ђорђа, а 3. јула 2012. је пуштена из притвора, пошто ју је Апелациони суд након одржаног главног претреса ослободио оптужби за убиство.

Претходно је два пута била првостепеним пресудама Вишег суда у Пожаревцу осуђивана на 20 година затвора, али је Апелациони суд је нашао да нема доказа да је убила своје дете.

Тражи одштету од 140.000 евра

Андрејићева је после правоснажне пресуде од државе зимус затражила одштету од око 140.000 евра због неоснованог боравка у притвору говото две године, 703 дана, односно за сваки дан по 200 евра.

По налажењу Апелационог суда, који је Андрејевићеву ослободио оптужби прошлог лета, на основу доказа изврдених пред тим судом није доказано да је Андрејевићева несумњиво лишила живота свог сина Ђорђа, нити се са несумњивом сигурношћу може утврдити узрок његове смрти, наводи се у одлуци објављеној на сајту суда.

Њено признање убиства које је дала у полицији, а које је касније током поступка повукла, није потврђено ниједним доказом који је изведен на претресу пред првостепеним и овим судом, сматра Апелациони суд.

Андрејевићева је током суђења тврдила да није убила дете и да јој је исказ у полицији 27. јула 2010. у ком је признала убиство изнуђен после три дана тортуре и малтретирања "да призна јер је тако за њу боље".

Ђорђе је нестао 22. јула 2010, када је са мајком отишао на њиву ван села. Његова мајка кући се вратила два дана касније, али без сина, након чега је ухапшена.

Више од 500 људи данима је трагало за дечаком, али он није пронађен. Ловци су 7. новембра 2010. године пронашли лобању, а тај терен претраживан је и у наредних неколико дана како би се пронашли и остали делови дечаковог тела.

ДНК анализом лобање коју је извршио Биолошки факултет из Београда утврђено је да је припадала несталом дечаку, али мајка у то не верује.

Оптужница "која је пала у воду" одлуком Апелационог суда, теретила је Марину Андрејић да је 22. јула 2010. године лишила живота своје дете тако што је, изнервирана његовим одбијањем да поступи по њеном налогу и оде у село по помоћ, дрвеном држаљом мотике коју је са собом носила, ударила у пределу потиљка и задње стране врата.

Од тог ударца Ђорђе се срушио на земљу, задобивши тешке телесне повреде које су узроковале његову смрт. Оптужена га је затим однела до ивице багремове шуме, где га је спустила на земљу леђима окренутим ка земљи, прекрила грањем и тако оставила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво