Чуметову супругу у среду приводе на суђење

Супруга сведока сарадника Љубише Бухе Чумета Ивана Туловић ће у среду бити приведена на суђење делу "земуског клана" одбеглог Луке Бојовића. То је наложио Специјални суд у Београду, јер је Туловићева у неколико наврата избегла да прими позив за сведочење.

Специјални суд у Београду наложио је данас да се сурпуга сведока сарадника Љубише Бухе Чумета, Ивана Туловић, у среду приведе на суђење делу "земуског клана" одбеглог Луке Бојовића, јер је у неколико наврата избегла да прими позив за сведочење.

Њу је и данас полиција требало да доведе, али према речима судије Владимира Месаровића, суд још није добио извештај зашто то није учињено.

На инсистирање Бојовићевог браниоца Боривоја Боровића, судија Месаровић је потврдио да је у периоду између два суђења полиција известила суд да Туловићева "одбија контакт са полицијом" и "највероватније има камере испред куће, да полиција претпоставља да има неког унутра али да нико не отвара.

Туловићева иначе треба да буде саслушана поводом убиства Бранка Јевтовића Јорге 27. октобра 2004. године, за чије се убиство терети Бојовић са још неколико више припадника "земунског клана", пошто је у време убиства Јевтовића била његова невенчана супруга.

Боровић сматра да Туловићева избегава да сведочи, јер је супруга сведока сарадника тужилаштва за организовани криминал које је подигло оптужницу и у том предмету.

"Овде тужилаштво диктира ко ће да сведочи и штити сведоке. Суд је немоћан да било шта уради", рекао је Боровић указујући да је оптужница погинута управо на основу сведочења Туловићеве и једног од оптужених Сретка Калинића.

Заменик Тужилаштва за организовани криминал Јовица Јовановић је на то бурно реаговао тврдећи да Бојовићев бранилац "све лаже", на шта му је Боровић запретио тужбом за увреду.

Распарава је окончана интервенцијом судије Месаровића, после чега је судење настављено.

Иначе пре и после расправе Туловићекиног сведочења, на суђењу је саслушан брат убијеног Јефтовића, Петар, који је данас променио исказ у односу на ранију извају у истрази а поводом ванбрачне везе Иване Туловић и његовог брата.

Он је тврдио да је о Иванином животу са својим покојним братом раније ћутао јер није хтео да братовљева прва ванбрачна супруга и њихова ћерка сазнају за то из новина и то да је он то рекао.

Према његовим речима, он не зна ко је убио његовог брата, али се по граду причало да иза тога стоји земунски клан, који се свети за убиство Жељка Ражнатовића-Аркана.

"После убиства Аркана његови пријатељи су се обрушили на мог брата и његове пријатеље и он (Бранко) је морао да побегне у Будимпешту где је био до 2003.", испричао је Петар Јевтовић.

Осим Бојовића у овом процесу оптужени су и Владимир Милисављевић Будала, Милош Симовић и Сретко Калинић. Они се терете, осим за убиство Јефтовића и за покушај убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока 2004. године, када су погинули њихови телохранитељи Дејан ЗЗиванцевић и Милутин Јовичић.

Бојовић и Милисављевић су после вишегодишњег бекства ухапшени прошле године у фебруару у Валенсији и од тада су у екстрадиционом притвору у Шпанији где чекају екстрадицију Србији која ће се међутим догодити тек након окончања поступка који се против њих води у Мадриду.

На оптуженицког клупи налазе се само Калинић и Симовић, а суђење се из безбедносних разлога одржава у специјалној судници Окружног затвора.

На почетку суђења у октобру 2011. године, Калинић је признао кривицу за убиство Јефтовића и повезао Бојовића са кривичним делима која му се стављају на терет.

Према оптужници тужилаштва за организовани криминал, Лука Бојовић је у марту 2003. године након убиства Душана Спасојевића преузео руководење "земунским кланом".

Како се наводи у оптужници, Бојовић је одбеглим "земунцима" помагао при скривању, обезбедивао им новац, лажна документа и места становања, а они су заузврат извршавали његове налоге, меду којима је и низ убистава.

Милисављевић је у одсуству осуден на 35 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића, док је за кривична дела која је извршио као припадник "земунског клана" добио 40 година затвора.

Осим ове оптужнице, Бојовић је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора због недозвољеног ношења оружја и фалсификованих исправа.

Његов рођени брат Никола, који званично није имао везе са криминалом, убијен је 29. априла у центру Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије