Читај ми!

Љајић: Циљеви Трибунала нису испуњени

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић каже да ниједан од циљева због којих је формиран Хашки трибунал за ратне злочине није испуњен ни после 20 година. Сви одговорни за злочине нису кажњени а многи ни процесуирани док процес помирења иде споро, каже Љајић.

Циљеви Хашког трибунала да сви који су починили кривична дела ратног злочина одговарају и буду кажњени, да се задовољи правда и жртве добију сатисфакцију, као и да се допринесе процесу помирења у региону ни данас 20 година од оснивања Хашког трибунала нису испуњени, изјавио је потпредседник Владе Србије Расим Љајић.

"Сви злочинци нису кажњени ни процесуирани, а није много напредовао ни процес помирења", рекао је Љајић поводом двадесете годишњице формирања Хашког трибунала.

Љајић је подсетио да су циљеви Хашког трибунала да сви који су починили кривична дела ратног злочина одговарају и буду кажњени, да се задовољи правда и жртве добију сатисфакцију, као и да се допринесе процесу помирења у региону.

Према његовим речима, неке пресуде Хашког трибунала, попут оних хрватским генералима Анти Готовин и Младену Маркачу, показале су да сви злочини нису кажњени ни процесуирани јер је речено да су у тим случајевима злочини почињени, али да они нису за њих криви.

Слично је, каже Љајић, било и у случају једног од лидера Ослободилачке војске Косова Рамушу Харадинају.

"Процес помирења је тамо где је био и након окончања рата. Још увек је велика етничка дистанца, још увек постоје анимозитети и антагонизми између држава и народа бивше Југославије", рекао је Љајић.

Потпредседник Владе Србије каже и да су пресуде различито тумачене у зависности од тога ко је окривљен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије