Тужиоци оспоравали налазе Суботићеве

На суђењу Радовану Караџићу, унакрсно испитујући балистичког вештака одбране Зорицу Суботић, тужиоци су оспоравали њен налаз да ВРС није испалила гранате које су, 1992-95. године изазвале цивилне жртве у Сарајеву.

Унакрсно испитујући балистичког вештака одбране Зорицу Суботић, тужиоци су на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом оспоравали њен налаз да Војска Републике Српске није испалила гранате које су, 1992-95. године, изазвале цивилне жртве у Сарајеву. Она је, међутим, остала при свом исказу.

Оптужница Караџића, који је у то време био председник Републике Српске и врховни командант ВРС, терети за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајпреских напада, 1992-95.године.

Током детаљног испитивања о техничким детаљима, заступници оптужбе настојали су да покажу да је вештак одбране своје закључке извела погрешно интерпретирајући резултате истрага које су о експлозијама у Сарајеву  одили Унпрофор и тамошња полиција.

Негирајући ту тврдњу, Суботићева је остала при сведочењу да је тим истрагама било погрешно утврђено да су гранате у више инцидената биле испаљене из правца у којем су били положаји ВРС.

По оптужници, пројектил који је 12. јула 1993. године убио 13 грађана у реду за воду у Сарајеву, долетео је са српских положаја, као и гранате од којих је на фудбалској утакмици на Добрињи, 1. јуна 1993, страдало 10 особа.

ВРС је, како пише у оптужници, одговорна и за експлозије које су у сарајевском насељу Алипашино Поље, 22. јануара 1994. године, убиле шесторо деце, а раниле пет особа.  Војска под Караџићевом врховном командом испалила је, по тужиоцима, и три гранате које су у насељу Добриња, 4. фебруара 1994, убиле осам, а раниле 18 грађана.

Суботићева је, међутим, одговарајући на питања тужилаца, тврдила да истрага сарајевске полиције и међународних снага ни у једном од тих случајева није утврдила тачан правац из којег су гранате долетеле или даљину с којих су биле испаљене.

Вештак одбране је за једну од експлозија на Добрињи, тврдила да је, по траговима, била изазвана гранатом која је била положена на тло, а затим активирана.

Тужиоци су оповргавали и тврдњу Суботићеве да су модификоване авио-бомбе које је на Сарајево испаљивала ВРС биле прецизне и да су погађале зоне у којима су били војни циљеви.

Суботићева је, у главном исказу, тврдила да страдање цивила на Маркалама у фебруару 1994. није изазвала минобацачка граната, него "статички активирани" подметнути експлозив.

Изјавила је и да није могуће да другу експлозију испред Маркала, у августу 1995. године, изазове минобацачка граната, а да њен лет не сними радар Унпрофора и да се не чује звук испаљења, како тврди тужилаштво.

По оптужници против Караџића, гранате су у оба случаја на Маркале долетеле са положаја ВРС. У првој експлозији на пијаци, 5. фебруара 1994. године, погинуло је 66, а рањено више од 140 грађана.

Друга експлозија, испред Маркала, убила је, 28. августа 1995, 43 особе, а ранила 75 грађана.
Суђење Караџићу у Хагу биће настављено у уторак, 21. маја.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара